Aansprakelijkheid gastheer voor schenken (te veel) drank

Insurance Information Institute (IIR) in de VS besteedt een artikel aan de aansprakelijkheid van het privé gastheerschap. 'Social host liability' is de juridische term waaronder dit valt. De wetgeving varieert sterk per staat. 43 staten hebben deze aansprakelijkheid in het wetboek opgenomen.

De meeste van deze lokale wetten bieden iemand die schade oploopt, bijvoorbeeld een letselschadeslachtoffer ten gevolge van een dronken automobilist, een manier om de persoon die de alcohol heeft geserveerd te vervolgen. De gastheer of gastvrouw zal niet aansprakelijk gesteld kunnen worden door de dronken bestuurder zelf, maar wel door derde partijen, bijvoorbeeld ook door inzittenden.

In sommige aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren is een dekking opgenomen voor dergelijke 'alcohol aansprakelijkheid' uit gastheerschap, maar deze is dan beperkt (maxima liggen tussen de 100.000 en 300.000 dollar). Als gastheer/vrouw zal je je verantwoordelijkheid moeten nemen om ervoor te zorgen dat gasten veilig thuiskomen als ze hebben gedronken. IIR adviseert gastheren en -vrouwen ter voorbereiding van een feestje eerst de staatswetten en de verzekeringspolis op dit aspect na te slaan. Het inhuren van een professionele bartender dan wel het geven van een feest in een professioneel partycentre in plaats van thuis zijn suggesties.
Bron: IIR
Geplaatst op 11-01-2017

< VorigeVolgende >


Share on: