Politiechef noemt jaarwisseling: idiotie ten top

“Wat een feest moet zijn, staat jaar in jaar uit in het teken van geweld en miljoenen euro’s schade”, schrijft de politie naar aanleiding van de jaarwisseling. Korpschef Erik Akerboom zegt vooral woedend te zijn over het geweld dat opnieuw tegen politie en hulpverleners is gebruikt. Hij noemt het “tijd voor een bredere discussie over oud en nieuw”.

Het totale aantal incidenten tijdens oud en nieuw lag zes procent lager dan vorig jaar. De feiten waren gemiddeld genomen ook iets minder ernstig van aard, maar het geweld tegen hulpverleners en andere mensen met een publieke taak nam wel toe. Akerboom: “Elk jaar weer bereiden wij ons als korps voor op de risicowedstrijd die ‘oud en nieuw’ heet. En hoewel het aantal incidenten dit jaar daalde, hoor je mij niet zeggen dat we op de goede weg zijn. Zolang onze collega’s worden bekogeld, zolang burgers hun auto in vlammen zien opgaan, zolang we nog miljoenen aan schade veroorzaken, zijn we niet op de goede weg. Hulpverleners verlaten nota bene hun gezin om ervoor te zorgen dat de mensen beschermd worden of hulp krijgen die ze nodig hebben. Ze redden levens, maar lopen zelf gevaar. Dat is de idiotie ten top.”

Het korps trof al veel maatregelen rond deze vorm van geweld. Het zijn veel interne maatregelen, rond het melden van incidenten, het aanbieden van juridische ondersteuning en het verlenen van nazorg. Extern trad de Wet middelentest geweld in werking. Deze helpt de politie om geweld na drank- en/of drugsgebruik effectiever aan te pakken. De maatschappelijke verontwaardiging over geweld tegen hulpverleners leidde verder tot de mogelijkheid voor rechters om in die gevallen een gevangenisstraf op te leggen die twee keer zo hoog ligt. Akerboom: “De minister laat op dit moment onderzoeken of deze strafverzwaring afgelopen jaar is toegepast. Ik zie daar nog te weinig effect van. Als je ziet dat de daders van de mishandeling van collega’s in Breda na twaalf dagen weer op straat stonden, dan vind ik dat lastig uit te leggen.”

“We zien steeds zwaarder knalvuurwerk in omloop komen. Schades worden omvangrijker en letsel neemt toe. Daarbij maakt de combinatie met alcohol en drugs het extra gevaarlijk. Voor burgers en voor agenten en andere hulpverleners. Elk jaar rond deze tijd roepen we dat het moet stoppen. En daarna lijken we over te gaan tot de orde van de dag. Een goede eerste stap zou zijn om de legale verkoop te beperken tot siervuurwerk. Maar er is meer nodig om de spiraal te doorbreken. We gaan onze aanpak tegen het licht houden en waar mogelijk verbeteren. Oud en nieuw moet weer een feest worden, ook voor hulpverleners.”

 
Bron: Politie
Geplaatst op 04-01-2017

< VorigeVolgende >


Share on: