63% huiverig voor samenwerking insurtech

86% van de verzekeraars ziet zijn omzet in gevaar komen door nieuwe technologieën in de sector. Het merendeel wil daarom in de zogenoemde insurtech investeren. Toch is 63% huiverig om met startups samen te werken, uit bezorgdheid over regulering en dataprivacy. 45% van de verzekeraars werkt op dit moment samen met insurtech-bedrijven.

Dit blijkt uit een door accountants- en advieskantoor PwC uitgevoerd wereldwijd onderzoek onder 189 leidinggevenden van verzekeraars in veertig verschillende landen. Het onderzoek wijst uit dat 56% van de verzekeraars verwacht dat tot 20% van de omzet gevaar loopt door insurtech. Een op de vijf meent dat dit op kan lopen tot 40%, en 10% schat het risico nog hoger in. “Naast risico’s zien verzekeraars nu in toenemende mate kansen. Ruim de helft (52%) geeft innovatie een belangrijke plek in zijn beleidsstrategie. Ook zijn verzekeraars actiever dan voorheen in het volgen van en reageren op innoverende technologieën”, zegt Bas van de Pas van PwC. 

Verzekeraars willen vooral investeren in data-analyse, blockchain en mobiele applicaties. 94% van de verzekeraars vindt innovatie op het gebied van klantinteractie en risico-inzicht het belangrijkst. Om dat te bewerkstelligen, gaat 84% komend jaar vooral investeren in data-analyse. Bijna de helft krijgt daarbij hulp van een insurtech-partner. “Die bedrijven helpen verzekeraars data beter te benutten. Hiermee kunnen verzekeraars bijvoorbeeld nieuwe marktsegmenten aanboren, schades en dus claims voorkomen of producten verbeteren doordat ze de klant beter begrijpen”, aldus Van de Pas. 

Blockchain wekt ook de interesse van verzekeraars, bijvoorbeeld om claimprocessen verder te automatiseren. 68% wil die technologie in 2018 in zijn productiesysteem hebben. Toch loopt het momenteel nog geen storm: het komende jaar gaat 8% erin investeren. 
Op het gebied van digitale interactie is nog veel te behalen. 16% van de klanten neemt contact op met hun verzekeraar via een app, 25% via de website. Verzekeraars verwachten echter dat dit de komende jaren oploopt tot boven de 80%, waardoor investeringen hoognodig zijn. 58% gaat daar komend jaar mee aan de slag. 

Uit het onderzoek blijkt voorts dat 87% van de verzekeraars moeite heeft om personeel te vinden en behouden dat over insurtech-vaardigheden beschikt. 63% noemt ‘data-opslag en privacy-regelgeving’ als belemmering voor innovatie. 53% wijst op IT-beveiliging als een rem op innovatie. 45% noemt de regelgeving rond de online identiteitsvaststelling als probleem, 43% de regelgeving ten aanzien van nieuwe business modellen. 

Hier kunt u het rapport van PwC downloaden.
Bron: PwC
Geplaatst op 05-07-2017


Share on: