Bestelauto's vervoeren ruim 64 miljoen ton

Nederlandse bestelauto’s vervoerden in 2016 ruim 64 miljoen ton goederen. Dit was ongeveer 10 procent van het totaal vervoerde gewicht over de weg door Nederlandse voertuigen. Vooral bouw- en servicebedrijven maken gebruik van bestelauto’s. Dit meldt het CBS op basis van cijfers samengesteld in opdracht van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid.

In 2016 waren er ongeveer 800 duizend bestelauto’s (incl. bestelbusjes) die zakelijk werden gebruikt. Servicebedrijven vervoerden 34 miljoen ton goederen met bestelauto’s (exclusief gereedschap), bouwbedrijven 22 miljoen ton goederen, post- en pakketbedrijven 8 miljoen ton.

Nederlandse bestelauto’s reden vorig jaar 15,8 miljard kilometers om al deze goederen op de plaats van bestemming te krijgen. Bestelauto’s reden hiermee bijna zeven keer zo weinig kilometers als personenauto’s, maar bijna driemaal zoveel als vrachtauto’s.

De meeste kilometers werden gereden door bestelauto’s van bouw- en servicebedrijven. Zij waren goed voor driekwart van alle afgelegde kilometers. Bestelauto’s in het goederen- en postvervoer legden de overige 25 procent van alle gereden kilometers af; hun aandeel in het vervoerde gewicht bedroeg slechts 13 procent. In het goederen- en postvervoer worden veelal lichte artikelen, zoals levensmiddelen, bloemen, postpakketjes en post vervoerd.

Van alle uren die bestelauto’s onderweg waren, reden ze gemiddeld bijna 60 procent van de tijd buiten de ochtend- en avondspits. Ruim 95 procent van alle bedrijven met één of meer bestelauto’s zijn bedrijven die voor eigen rekening rijden (eigen vervoer). De meeste 'bestelwagenparken' zijn klein in omvang: ruim driekwart van deze bedrijven heeft slechts één bestelauto in bezit, terwijl één procent er meer dan tien heeft.
Bronnen: CBS; foto VW Caddy door Sven Storbeck
Geplaatst op 24-07-2017


Share on: