Meeste sectoren industrie boeken groei

Het producentenvertrouwen steeg in juni. Ondernemers in de industrie zijn vooral positiever over hun orderpositie. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie en de industriële ondernemers in Duitsland waren in juni een fractie positiever dan in mei. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in mei 4,9 procent hoger dan een jaar eerder.

Ook in Nederland steeg de gemiddelde dagproductie in mei in vergelijking met dezelfde maand van vorig jaar, te weten met 3,9%. De stijging is groter dan in april. Al meer dan anderhalf jaar produceert de industrie in ons land meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de machine-industrie groeide het sterkst, namelijk met 24,1%. Bij transportmiddelen bedroeg die groei 12,4% en bij elektrische apparaten 12,3%. De farmaceutische industrie pluste 8,4% en de rubber- en kunstofproductie 5%. De chemische industrie pluste met 4,4%. Bij metaalproducten en voedingsmiddelen was er sprake van een lichte daling. 
Bronnen: CBS; foto door Ildar Sagdejev (Specious) - Eigen werk, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4615854
Geplaatst op 10-07-2017


Share on: