Broodfondsen: mini-onderlingen voor het arbeidsongeschiktheidsrisico

De VPRO besteedt aanstaande zondagavond (21.05 uur, NPO2) in het programma Tegenlicht aandacht aan het 'broodfonds'. Met zo'n fonds verzekeren zzp'ers zich onderling voor hun arbeidsongeschiktheidsrisico.

"Meer dan een miljoen Nederlanders werkt tegenwoordig als zelfstandige. Slechts 20% van hen heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De rest vindt het te duur, heeft medische klachten die worden uitgesloten of te weinig vertrouwen in bestaande verzekeraars. Een tikkende tijdbom onder ons sociale stelsel. Er is een alternatief: het broodfonds. Een nieuw soort arbeidsongeschiktheidsverzekering gebaseerd op wederzijds vertrouwen", schrijven de programmamakers in de aankondiging van de uitzending. "Een broodfonds is een concrete manier om, vertaald in geld, voor je naasten te zorgen wanneer het onverhoopt nodig is. Steeds meer ondernemers en zelfstandigen verenigen zich in broodfondsen. Op dit moment zijn er ongeveer 250 broodfondsen, door heel Nederland verspreid. Het zijn groepen van twintig tot maximaal vijftig mensen met heel diverse beroepen, die elkaar financieel ondersteunen bij langdurige ziekte of een ongeval. Er zijn geen kleine lettertjes en geen doktersbriefjes nodig om bij ziekte een geldbedrag uitgekeerd te krijgen. Wanneer er geen verzekeringsmaatschappij is die de regels bepaalt, moet je dat met elkaar uitzoeken. Bij een broodfonds staat het wederzijdse vertrouwen centraal. VPRO Tegenlicht kijkt bij drie verschillende broodfondsen hoe zij hier een eigen invulling aan geven. Neemt men potentieel misbruik voor lief, of zijn de leden ervan overtuigd dat degene die je kent je niet zal bedriegen?" 

Commentaar redactie
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering betreft een lange termijn risico, doorgaans voor aanzienlijke verplichtingen. De vraag is uiteraard of een kleine groep zelfstandigen een dergelijk risico adequaat onderling kan afdekken. De aankondiging van de programmakers is 'tendentieus' te noemen; min of meer lees je hieruit dat de verzekeraars verantwoordelijk zijn voor deze tikkende tijdbom. Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen vergen veelal een aanzienlijke premie; maar die is nodig om het risico adequaat te kunnen afdekken. Daarvoor is ook nodig dat er een medische selectie is. Zoals bij brandverzekering ook geen brandende huizen verzekerd kunnen worden; dat begrijpt iedereen wel. Het is logisch dat er voor een verzekering regels zijn ("kleine lettertjes") en dat een schade geobjectiveerd dient te worden ("doktersbriefjes"). Geen vertrouwen in bestaande verzekeraars? Maar in hoeverre kun je vertrouwen hebben in een dertigtal goedbedoelende mede-zzp-ers, die een initiatief starten en in de komende decennia eerst nog moeten bewijzen dat hun gezamenlijke proces werkt en hun gezamenlijke draagkracht voldoende is? Hopelijk maken de programmamakers van Tegenlicht een objectieve afweging van de voor- en nadelen van broodfondsen en van private schadeverzekeraars. 

 
Bronnen: VPRO; foto copyrights Niels van Koevorden/Tegenlicht; Jan Schrijver
Geplaatst op 28-08-2017


Share on: