Nederlandse 'virtuele munt' in wereld van 1000 'coins'

Triaconta is een Nederlands bedrijf dat een cryptomunt op de markt wil brengen, CombiCoin, die een combinatie is van 30 cryptomunten. Het bekendste voorbeeld van een cryptomunt is de Bitcoin. Bij deze virtuele valuta wordt gebruikgemaakt van de blockchain technologie.

Onlangs wees de AFM op de risico's van beleggen in 'cryptocurrency' of kort gezegd 'coins'. De risico's werden op een rij gezet.

"Met de introductie van de eerste Nederlandse cryptomunt CombiCoin wil het Nederlandse bedrijf Triaconta de risico’s van beleggen in cryptogeld verminderen, zodat dit aantrekkelijker wordt voor een groter publiek", zeggen de initiatiefnemers Don Molenaar (links) en Guust Hilte (rechts). De waarde van de munt is gebaseerd op de top 30 van cryptomunten met de hoogste marktwaarde. "Daardoor zal de waarde van de CombiCoin niet ineens sterk dalen of stijgen en lopen investeerders en beleggers minder risico bij grote koersschommelingen. Er zijn momenteel 1000 cryptomunten op de markt die samen meer dan 150 miljard dollar waard zijn. De koers van deze munten kent echter enorme golfbewegingen. Zo steeg de waarde van de Bitcoin in een half jaar tijd van 1000 naar 4000 dollar. De waarde van de Ethereum, na de Bitcoin de meest verhandelde cryptomunt, steeg in zes maanden tijd van 8 naar 400 dollar, om terug te zakken naar een koers van 150 dollar. In het eerste half jaar van 2017 steeg de gezamenlijke waarde van de top 30 van cryptomunten echter met 1200 procent."
 
Elk van de munten in het 'mandje' van CombiCoin bepaalt voor 3,33 procent de waarde van de CombiCoin. De CombiCoin maakt gebruik van de blockchaintechniek van de Ethereum en wordt verhandelbaar op de voor 'coins' bestaande handelsbeurzen. "Door de koers constant te monitoren met slimme handelssoftware kan Triaconta de exacte waarde van de CombiCoin bepalen, ingrijpen als er met de koers gespeculeerd wordt en garanderen dat de waarde van de munt altijd gedekt is", aldus de initiatiefnemers.  "Handelen in cryptomunten heeft een hoog risico omdat er veel sentiment zit in de koersen. Wat wij doen is dat risico spreiden door in één keer in 30 verschillende cryptomunten te investeren."

Triaconta is begonnen met de zogeheten Initial Coin Offering (ICO), die loopt tot met 30 september. De eerste investeerders krijgen voor iedere 10 dollar een CombiCoin en een zogeheten Tria Token, waarmee ze via een stichting als het ware aandeelhouder worden en delen in de winst van het bedrijf. Later zullen ook die tokens verhandelbaar worden. Als de oprichters minimaal 2 miljoen dollar ophalen, wordt de munt gelanceerd en daarna verhandelbaar op de markt. Lukt dat niet, dan krijgen investeerders hun geld terug. 

Buiten toezicht
Zoals door de AFM opgemerkt: op dit moment vallen virtuele valuta buiten het toezicht van de AFM en DNB. De AFM en de Nederlandsche Bank (DNB) houden geen toezicht op deze virtuele valuta’s.
Bronnen: Triaconta; AFM
Geplaatst op 31-08-2017


Share on: