NL-startups domineren insurtech bij Europese fintech-awards

De Nederlandse insurtech startup InsureApp is bij de European FinTech Awards in de categorie insurtech doorgedrongen tot de laatste drie finalisten. Op 27 september zal het bedrijf in Brussel moeten pitchen. Hoe dan ook zal er een Nederlandse winnaar uitkomen, want ook de andere twee finalisten zijn Nederlandse startups, te weten Gavin en Openclaims.

InsureApp creëert automatisch een zeer gedetailleerd kantprofiel, baseert daarop interactie met de klant en stemt verzekeringsproducten af naar de persoonlijke situatie van de klant. InsureApp is een SaaS platform waardoor verzekeraars de technologie white label kunnen inzetten. "Verzekeraars weten praktisch niets van hun klanten", aldus Jochem Davids, CEO en co-owner van InsureApp: "Banken daarentegen weten alles van hun klanten. Gebaseerd op het betaalgedrag zijn banken perfect in staat om producten te personaliseren en op het juiste moment aan te bieden. Bij verzekeraars ontbreekt zo'n klantrelatie. Juist om die reden zijn verzekeringsproducten gebaseerd op statistieken en groepen. Ze bieden nooit exact wat de klant zoekt en al helemaal niet gebaseerd op real-time behoeftes. InsureApp biedt hiervoor de ultieme oplossing."

Gavin is opgericht in 2016 door Matthijs Nelemans. De propositie van het bedrijf is de klanten uitsluitend te laten betalen als er schades zijn voorgevallen in de portefeuille. De totale schadelast in een periode wordt verdeeld over alle 'gebruikers' van een product. "Op die manier betalen de gebruikers alleen voor de actuele schades en niet voor de toekomstige schades", aldus de Gavin-initiatiefnemers. 

Openclaims is in 2015 opgericht door Lex Orie (die eerder bekend werd in de markt door het mede-oprichten van de autoverzekeraar specifiek voor vrouwen Onna-Onna; dit bedrijf werd verkocht aan Aegon, dat sinds juli jl. geen nieuwe verzekeringen meer verkoopt onder dit label). Met Openclaims kunnen verzekeraars, leasemaatschappijen en eigenaren van wagenparken via een webbased tenderproces bepalen welke schadehersteller de opdracht krijgt per individueel schadegeval. 
 
De European FinTech Awards vinden plaats in Brussel op 26 en 27 september bij het Europees Parlement. De finalisten zijn gekozen op basis van publieksstemmen en het oordeel van een vakjury. De andere categorieën zijn 'alternative finance', 'blockchain/bitcoin', 'challenger banks', 'financial inclusion', 'innovative banking software', 'payment & transfers', 'PFM robo-advisory' en 'risk, intelligence & security'. Meer informatie over de finalisten op https://europe2017.fintech.nl/nominees/european-fintech-100-top-3

 
Bronnen: InsureApp; https://europe2017.fintech.nl/nominees/european-fintech-100-top-3; Jan Schrijver
Geplaatst op 31-08-2017


Share on: