Blockchain-prototype voor herverzekering

B3i heeft een volledig functioneel blockchain prototype ontwikkeld voor het administreren van herverzekeringstransacties. B3i staat voor 'Blockchain Insurance Industry Initiative' en is een samenwerking van vijftien internationaal opererende verzekeraars en herverzekeraars.

Het samenwerkingsverband heeft aangekondigd dat gestart kan worden met het in de markt testen van de beta-versie. Op het 'Rendez-Vous de Septembre' in Monte Carlo, dat deze week plaatsvindt,  heeft de groep voor de eerste maal een volledig werkende geïntegreerde blockchain-oplossing voor de (her)verzekeringsindustrie gedemonstreerd. Daarbij werd ook een business case voor de verzekeringsindustrie gepresenteerd en werd ingegaan op vervolgstappen. Het prototype voorziet in de kernfunctionaliteiten voor een gedeeld contractmanagementsysteem voor Property Cat XoL-contracten (property catastrophe excess of loss). De systeemontwikkeling is niet ver verwijderd van een omgeving die gereed is voor productie. Het ontwikkelingsteam is bezig met verdere verbeteringen van het prototype en een eerste inzet in productie in 2018, aldus Paul Meeusen of B3i.  

Alhoewel op korte termijn door B3i gefocust wordt op de afhandeling van herverzekeringscontracten, heeft B3i ook een business case ontwikkeld voor de gehele keten van de branche (makelaars, verzekeraars en herverzekeraars). De consensus onder de samenwerkende partijen is dat een winst in productiviteit tot 30% haalbaar is. 

Voor de eerder genoemde beta-markttest zijn alle marktdeelnemers (makelaars, verzekeraars en herverzekeraars) welkom om deel te nemen, zowel de huidige B3i-leden als nieuwe participanten. Met deze markttest wordt in oktober van dit jaar gestart. 

De huidige 15 deelnemers zijn Achmea, Aegon, Ageas, Allianz, Generali, Hannover Re, Liberty Mutual, Munich Re, RGA, SCOR, Sompo Japan Nipponkoa Insurance, Swiss Re, Tokio Marine Holdings, XL Catlin en Zurich Insurance Group.

Meer informatie op  http://b3i.tech/ 
Bronnen: B3i; Matthäus Wander (afbeelding: schematisch overzicht blockchain)
Geplaatst op 13-09-2017


Share on: