Crisisberaad over orkaan Irma; hulptroepen worden ingezet

De orkaan Irma heeft gisteren grote schade aangericht in de Cariben, waarbij het eiland Sint Maarten zeer zwaar getroffen is. In verband hiermee zijn de ministers die het meest betrokken zijn bij de hulpverlening vanochtend bijeen onder leiding van premier Mark Rutte in het Nationaal Crisis Centrum.

Behalve premier Rutte zullen de ministers Stef Blok (Veiligheid en Justitie), Jeanine Hennis (Defensie), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken), en Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) aanwezig zijn. Zij bespreken de situatie op de eilanden en eventuele maatregelen. 

Gisterenochtend rond acht uur lokale tijd lag het oog van de orkaan (met orkaankracht 5, dat is het cijfer waarmee op een schaal van 1 op 5 de zwaarst mogelijke orkanen worden aangeduid). Hoe de orkaan verder zal trekken is niet exact aan te geven, maar behalve de Bahama's en andere eilanden in deze regio, houdt ook de VS er rekening mee te worden getroffen (Florida). Eind vorige maand werd de VS (met name in Texas) getroffen door de orkaan Harvey (orkaankracht 4). Inmiddels lopen de ramingen van de economische schade van Harvey op tot 180 miljoen dollar. 

Ten oosten van de Cariben ligt er op de oceaan een nieuwe storm, José. Ook deze kan mogelijk de eilanden in de Cariben, waaronder Sint Maarten, treffen. 

Update:
Na het crisisberaad werd het volgende bekendgemaakt: 
​Vanmiddag vertrekken vanaf de militaire vliegbasis Eindhoven een KDC-10 en C-130 Hercules transporttoestel van de Koninklijke Luchtmacht in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties richting Sint Maarten om hulpgoederen en extra militairen in te vliegen. De transporttoestellen vliegen naar Curaçao. Vanwege de schade aan het vliegveld op Sint Maarten wordt de C-130 ingezet om de goederen tussen het getroffen gebied en Curaçao te vervoeren. Dit tactische transportvliegtuig is geschikt om op primitieve en slecht bereikbare start- en landingsbanen te kunnen landen. 
 
De militairen worden ingezet voor hulpverlenende en ondersteunende taken. Daarnaast wordt water en voedsel meegenomen, waar 40.000 mensen vijf dagen van kunnen worden voorzien. Er is sprake van grootschalige verwoesting van infrastructuur en inwoners beschikken niet over stromend water. Er is dringend behoefte aan hulpgoederen en extra ondersteuning om de hulpverlening op gang te brengen. Ook kunnen militairen worden ingezet om de openbare orde te herstellen. Vanmiddag vertrekken vanaf de militaire vliegbasis Eindhoven een KDC-10 en C-130 Hercules transporttoestel van de Koninklijke Luchtmacht in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties richting Sint Maarten om hulpgoederen en extra militairen in te vliegen. 
  
Bron: Rijksoverheid
Geplaatst op 07-09-2017


Share on: