Cyberwacht: noodhulpdienst richt zich op MKB

Het Nederlands Cyber Collectief heeft de Cyberwacht, een spoeddienst voor gehackte bedrijven, gelanceerd. De spoeddienst bestaat uit een noodnummer voor mkb’ers. Zo nodig is er na de telefonische melding een specialist beschikbaar die direct ter plaatse kan komen. De Cyberwacht beperkt schade, onderzoekt oorzaken en verwijdert, indien mogelijk, malafide software.

“Nu grote bedrijven steeds beter zijn beveiligd, richten cybercriminelen zich vaker op het mkb. Zij zijn een aantrekkelijk doelwit en weten zich vaak geen raad bij een hack”, zegt Kokke van der Werf betrokken bij het Nederlands Cyber Collectief. Uit de pilot van de Cyberwacht kwamen in de eerste vier weken 117 telefoontjes binnen van verontruste mkb’ers.

Gehackt
Zo werd een productiebedrijf in de medische industrie getroffen door ransomware. Het gijzelvirus versleutelde alle computers in het bedrijf, in dit geval verstuurd als een bijlage in een e-mail. Pas na betaling van losgeld zou de hacker de computers vrijgeven. Het personeel kon niet meer werken en werd naar huis gestuurd. Dit had grote gevolgen voor de bedrijfsvoering. Een industrieel bedrijf kreeg te maken met een hacker die zich voordeed als de eigenaar. De hacker verstuurde uit naam van de eigenaar e-mails met opdrachten naar personeel. Beide bedrijven konden de volgende dag hack-vrij werken door het snelle handelen van de Cyberwacht.
 
Probleem van formaat
Uit de pilot kwam naar voren dat e-mailfraude, ransomware en website-overname de grootste cyberproblemen zijn voor mkb’ers. Deze technieken gebruiken hackers om informatie en bestanden te stelen. Met als gevolg: een datalek in het bedrijf. Uit onderzoek van ESET Nederland, partner van het Nederlands Cyber Collectief, blijkt dat vier op de tien mkb’ers de afgelopen twee jaar een datalek heeft gehad. Naast spoedhulp staan op de website van het Nederlands Cyber Collectief tips voor hoe te handelen bij een datalek.
 
Onafhankelijk
De Cyberwacht is een initiatief van het Nederlands Cyber Collectief, een onafhankelijk verbond waarin bedrijfsleven en overheidsinstellingen samen strijden voor een cyberveilig mkb. Onder meer Veilig Internetten, Meld Misdaad Anoniem en Nationale-Nederlanden zijn aangesloten. Het Nederlands Cyber Collectief geeft oplossingen en tips bij een hack.  
               
Het spoedteam van de Cyberwacht staat paraat en is bereikbaar op 070 513 55 55. Op werkdagen van 8.00 tot 21.00 en op zaterdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. De telefonische eerste lijns hulp is gratis. Is dat niet voldoende dan kan getracht worden om vanaf afstand in het systeem van de mkb-er te kijken en te proberen de problemen te verhelpen. Het tarief daarvoor is 15 euro per kwartier inclusief btw. Als een specialist ter plaatse moet komen om het bedrijf te helpen, wordt 150 euro per uur exclusief btw berekend (weekend dubbel tarief). Opgemerkt wordt dat dit een pilot is en dat tarieven nog kunnen gaan veranderen. De mkb-er krijgt altijd vooraf een opgave van de kosten.


Meer informatie is te vinden op www.nederlandscybercollectief.nl/decyberwacht
Bronnen: Nederlands Cyber Collectief; Jan Schrijver
Geplaatst op 28-09-2017


Share on: