Het pad van het gestolen object

Diefstal & Recovery-praktijkman Ron Vermeulen (Brightmaven) gaf gistermiddag tijdens de FRAUDtalks bijeenkomst van Friss een interessante kijk in de keuken van het terugbrengen van gestolen goederen. Hij vergeleek de 'oude manier van werken' en de 'nieuwe aanpak mét gebruik van de modernste technologie'.

Hij deed dat aan de hand van een casus: een uit Wenen gestolen draaimolen van een particulier (waarde 125.000 euro). Vermeulen laat foto's zien van zijn werkplek eind 2013. Vier computerschermen gekoppeld aan verschillende computers naast elkaar. Zijn systemen zijn dag en nacht bezig het internet af te zoeken in verschillende publieke en private databases waar hij toegang toe heeft. En in de verschillende openbare gegevensbronnen die het internet biedt, zoals marktplaatsen (Ebay, AutoTrader, Mobile.de, Autowereld.nl) en sociale netwerken (zoals Facebook, Twitter, Pinterest, YouTube, LinkedIn, Google+, Vimeo, Digg, Blogger, etc.). Een lange zoektocht brengt Vermeulen uiteindelijk in Sochi (Rusland), waar hij de draaimolen aantreft op het centrale plein van de Olympische Winterspelen die daar in februari 2014 plaatsvinden. Met medewerking van de Russische autoriteiten wordt de draaimolen in beslag genomen en kan deze uiteindelijk bij de rechtmatige eigenaar worden terugbezorgd. 

Sjerlok
Het handmatig zoeken met meerdere computerers in verschillende systemen is tijdverslindend. In bovengenoemde speurtocht naar de draaimolen werden 220 uur geïnvesteerd. Dat moest geautomatiseerd kunnen worden. Met IT-partner Han Stoffels (mede-eigenaar Brightmaven) werd die uitdaging opgepakt, met steun van verzekeraar Delta Lloyd die enthousiast was over het idee. Na drie jaar ontwikkelen is sinds eind vorige jaar het geautomatiseerde systeem 'Sjerlok' beschikbaar. Met deze geautomatiseerde zoekoplossing zouden naar schatting van Vermeulen ongeveer 10 (in plaats van 220) zoekuren gemoeid zijn geweest met het zoeken naar de draaimolen. In grote lijnen komt de nieuwe werkwijze erop neer dat van gestolen object een profiel wordt gemaakt, dat bestaat uit basiskenmerken, variabele kenmerken en unieke kenmerken. Een profiel van een gestolen auto bijvoorbeeld bestaat doorgaans uit 80 tot 120 kenmerken, aangevuld met foto(s). Hoe meer unieke kenmerken, hoe beter. Denk hierbij aan kilometerstand, aan herstelde schades, aan zogenoemde gebruiksschade, maar ook aan stikkers. "Hoe gebruikter het object is, hoe unieker we het profiel van het object kunnen maken. Als het profiel klaar is, vertalen we het in twintig talen. In de verschillende talen wordt op de vele platforms en in de databases gezocht", zo licht Vermeulen toe.

80 miljard gestolen goederen wereldwijd
Dat de branche investeert in en gebruikmaakt van geautomatiseerde oplossingen is zeer zeker de moeite waard, vindt hij. "Besef dat wereldwijd de waarde van de gestolen goederen momenteel 80 miljard euro op jaarbasis bedraagt. Het zoeken naar waardevolle gestolen goederen vraagt steeds meer een grensoverschrijdende aanpak. Bedenk daarbij dat de cirkel niet stil staat.. het is tegenwoordig ook zo dat in Rusland voertuigen worden gestolen, die op de Nederlandse markt weer opduiken." Om goederen terug te krijgen die over de grens verdwijnen, is het zoeken en terugvinden geenszins het eindpunt van de werkzaamheden voor Vermeulen. "Als je iets hebt teruggevonden, ben je er nog lang niet. Je moet de plaatselijke autoriteiten dan zover krijgen om over te gaan tot inbeslagneming. Niet zelden is er sprake van corruptie. Bovendien heeft de lokale politie soms angst voor eigen leven bij inbeslagneming van objecten. Daarom proberen we zo hoog mogelijk in te steken bij de autoriteiten, veelal met de hulp van Interpol of Europol. Het hebben van internationale netwerken is cruciaal. Nadat we iets hebben teruggevonden en nadat het in beslag is genomen, volgt nog het plaatselijke onderzoek, waaraan wij zo nodig onze medewerking verlenen. Pas als dat is afgerond, is er sprake van terugkrijgen en transporteren naar de eigenaar c.q. de verzekeraar."  

Auto's, jachten, machines, landmaterieel
Vermeulen haalt ter illustratie een lopende zaak aan, waarin in ons land een auto met een waarde van ongeveer 170 duizend euro is gestolen. Deze is inmiddels getraceerd in Cambodja en voornoemde processen zijn nu in gang. Het accent van Brightmaven ligt op het gebied van recovery van personenauto's, maar ook steeds vaker wordt het bedrijf ingeschakeld bij diefstal van pleziervaartuigen en van machines en werkmaterieel. Over het laatste verhaalt Vermeulen over een recent geval: een in ons land gestolen kraanwagen. "De eerste uren na de diefstal zijn erg belangrijk. We hebben de zoekopdracht onmiddellijk uitgezet. Via social media kwamen we er 's avonds achter dat de kraanwagen was gesignaleerd in Noord-Brabant en België, in de omgeving van Antwerpen. De dag erna zijn we meteen met een helikopter gaan zoeken boven het Antwerpse havengebied en hebben we de kraanwagen tijdig kunnen signaleren." Uiteraard is na signalering zo snel mogelijk handelen vereist, aangezien de dief ook weet dat het essentieel is het gestolen object zo snel mogelijk te verplaatsen. 

Han Stoffels geeft aan dat inmiddels achttien verzekeraars in ons land gebruikmaken van Sjerlok. 

 
Jan Schrijver
Geplaatst op 22-09-2017


Share on: