Schuur is 'ondergeschoven kindje' van inbraakpreventie

4 op de 10 Nederlanders beveiligen hun berging of schuur slecht. De gemiddelde waarde van de spullen die Nederlanders in hun schuur of (vrijstaande) berging opslaan (o.m. fietsen, gereedschap en tuinmeubelen) bedraagt ruim 3000 euro. Uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) blijkt dat Nederlanders de beveiliging van hun bergruimte met een 5,8 beoordelen, terwijl ze de beveiliging van hun huis met 7,2 een ruime voldoende geven.


Het gaat voornamelijk om één of meerdere fietsen (gemiddelde waarde 877 euro), gereedschap zoals een boor- of schuurmachine (gemiddelde waarde 523 euro) en tuingereedschap zoals een heggenschaar, hark en schoffel (gemiddelde waarde 165 euro).  "Met een toenemende verkoop van elektrische fietsen die al snel een waarde van 2000 euro of meer hebben loopt die waarde in de schuurtjes en bergingen waarschijnlijk alleen maar op", zegt Coen Staal, voorzitter van de NIPW. Hij noemt de schuur of berging een ‘ondergeschoven kindje’. “Mensen denken vaak dat de ruimte goed is afgesloten, maar vaak is het slot van dusdanige kwaliteit dat kwaadwillenden het binnen een minuutje openbreken.”

Staal benadrukt dat veel Nederlanders inmiddels beveiligingsmaatregelen hebben getroffen om woninginbraak te voorkomen. Hij roept op om bergingsruimten diezelfde aandacht te geven. “Zeker als het gaat om bergingen in flats, moet je denken aan goede sloten, dievenklauwen en anti-inbraakstrips." 
 
De NIPW, die wordt ondersteund door het ministerie van Veiligheid en Justitie en het Verbond van Verzekeraars, heeft als doel om woningbezitters bewuster te maken van het belang van inbraakpreventie. De stichting wil graag bijdragen aan een verlaging van het aantal inbraken en inbraakpogingen (van 65.000 naar 60.000) en voert twee keer per jaar actie, in het voor- en in het najaar. 
Bronnen: NIPW; Verbond van Verzekeraars
Geplaatst op 06-09-2017


Share on: