Tyrol Air Ambulance stopt met gipsvluchten

Tyrol Air Ambulance stopt komende winter met haar gipsvluchtdiensten. Dat betekent dat er waarschijnlijk een einde komt aan de welbekende ‘gipsvluchten’. Tyrol Air Ambulance was namelijk de enige partij die deze vluchten aanbood.

Volgens alarmcentrale SOS International hoeven wintersporters zich geen zorgen te maken: alternatieve maatregelen zijn al getroffen. Nu Tyrol Air Ambulance stopt met haar gipsvluchten, heeft de alarmcentrale extra vervoerscapaciteit georganiseerd. 
Het aantal patiënten dat per gipsvlucht werd vervoerd, daalde al jaren. "In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een gipsvlucht niet dé standaard manier om gewonde wintersporters terug naar Nederland te brengen", aldus de alarmcentrale. Marcel van der Meulen, directeur van SOS International: “Circa 80% van de gewonde wintersporters gaan al met een lijnvlucht, via regulier ambulancevervoer of met taxi’s naar huis. Nu Tyrol Air Ambulance stopt met haar diensten, bereiden we ons met onze vervoerspartners voor op het extra aanbod van patiënten die anders met de gipsvlucht waren gegaan.” 

SOS International werkte al sinds de jaren tachtig succesvol samen met Tyrol Air Ambulance. Voor de gipsvluchten, maar ook voor de zogeheten ‘parasolvluchten’: het naar huis vliegen van gewonde reizigers tijdens de zomervakantie. Het woord ‘parasolvlucht’, destijds bedacht door SOS International, is zelfs opgenomen in de Dikke Van Dale. Ook deze vluchten komen te vervallen en worden opgevangen met reguliere lijndiensten en gespecialiseerde ambulancevluchten. 

Zie ook deze infografiek.
Bron: SOS International
Geplaatst op 28-09-2017


Share on: