112schade: '14% verzekeraars betaalt geen wettelijke rente'

Uit onderzoek blijkt dat in 2017 in 14% van de schades de verzekeraar van de tegenpartij de wettelijke rente niet betaalt. Dat meldt 112schade.nl, op basis van onderzoek dat dit schadebehandelingsbureau heeft uitgevoerd.

"De wettelijke rente hoeft al sinds jaar en dag niet meer te worden ‘aangezegd’, maar moet wel bij de aansprakelijke partij worden gevorderd. Veel verzekeraars vergoeden automatisch ook de wettelijke rente. Er zijn echter nog steeds partijen die wettelijke rente niet automatisch meenemen in de door hen te vergoeden schadesommen. Het gaat over het algemeen niet om substantiële bedragen. Toch of misschien juist om die reden zou het verzekeraars sieren wanneer zij ‘ongevraagd’ de wettelijke rente vergoeden", aldus Marc Diks, mede-eigenaar van 112schade in Zeist. “Wij merken dat wij nog in te veel dossiers de tegenpartij erop moeten wijzen de wettelijke rente te vergoeden. Dit terwijl wij bij de vordering de wettelijke rente al direct vorderen", zegt Marc Diks,  “Over het algemeen zijn het kleine bedragen maar het gaat om het principe”. Het is Marc Diks niet bekend waarom verzekeraars de wettelijke rente in sommige gevallen niet betalen. "Je zou verwachten dat de computersystemen dit automatisch meenemen in de afwikkeling van de schade", vindt hij.

De wettelijke rente wordt berekend vanaf de datum van het ongeval tot aan het moment dat de aansprakelijke partij tot schadevergoeding overgaat. De wettelijke rente dient te worden voldaan over alle schadefactoren, dus ook over de immateriële schade (smartengeld). De wettelijke rente fluctueert en staat sinds 1 januari 2015 op 2% per jaar.

Foto: 112schade presenteerde zich vorige week met een stand tijdens de am:dag
Jan Schrijver; bron gegevens 112schade, foto Margret Wallaard
Geplaatst op 28-11-2017


Share on: