Achmea focust op schade en verkoopt Friends First aan Aviva

Achmea en Aviva group plc hebben een akkoord bereikt over de verkoop van de Ierse levensverzekeraar Friends First aan Aviva. Onderdeel van de overeenkomst is de overdracht van het volledige aandelenbelang van Achmea in Friends First Life Assurance Company en alle 320 medewerkers naar Aviva’s verzekeringsactiviteiten in Ierland.  

Aviva heeft al een sterke positie in de Ierse markt voor levensverzekeringen en pensioenen en is er marktleider met schadeverzekeringen. Voor de transactie is goedkeuring vereist van de toezichthouders. De gebruikelijke overdrachtsvoorwaarden zijn van kracht. Achmea verwacht een totale opbrengst te realiseren van circa 220 miljoen euro door de verkoop van Friends First. De opbrengst is opgebouwd uit een directe bijdrage uit de verkoop van circa 130 miljoen euro, dividenduitkeringen door Friends First vóór de overdracht plus een bedrag verwacht bij eindafrekening. De transactie leidt voor Achmea in 2017 tot een verwacht boekverlies van circa 35 miljoen euro. Daarnaast verwacht Achmea een opbrengst van circa 20 miljoen euro te realiseren bij de afwikkeling van resterende juridische entiteiten in Ierland. 
 
Willem van Duin, voorzitter van de raad van bestuur van Achmea: “De strategie van Achmea is al enige tijd primair gericht op schade- en zorgverzekeringen, die worden aangeboden via de groeiende directe, online en bancaire kanalen. Friends First in Ierland is een gezonde en groeiende aanbieder van levensverzekeringen en pensioenen, maar zijn activiteiten sluiten niet langer aan bij de kernactiviteiten van Achmea. We zijn verheugd, na een zorgvuldig selectieproces, een geschikt nieuw moederbedrijf te hebben gevonden voor Friends First en alle medewerkers. Hierbij is een balans aangehouden tussen de belangen van alle betrokkenen, waaronder die van klanten, tussenpersonen, en zeker ook die van de medewerkers van Friends First.” 

Foto: hoofdkantoor van Friends First
 
 
Jan Schrijver; bron foto Achmea
Geplaatst op 14-11-2017


Share on: