Achmea krijgt award voor 'Gezond Werken' programma

Het vitaliteitsprogramma Gezond Werken voor medewerkers van Achmea is internationaal onderscheiden. The International Institute for Health Management and Quality (iHMQ) beloonde Achmea en Zilveren Kruis, grondlegger van het programma, met een gouden certificaat.

General manager Paul Baart (links op de foto) van iHMQ legt uit waarom Achmea het gouden certificaat verdient: “Achmea zet de gezondheid en het welzijn van zijn mensen in het hart van de organisatie. Het komt terug in álle aspecten van de bedrijfsvoering. Je ziet het niet alleen terug in de inrichting van de kantoren, maar ook in leiderschap, talentmanagement en de samenwerking met partners.”

Alexander Stolze, manager Gezond Werken bij Achmea, is verheugd. “12.000 collega’s in Nederland waren al positief over Gezond Werken. Het is extra mooi dat nu ook een gerenommeerde, onafhankelijke instantie als iHMQ ons zo positief beoordeeld. We bieden onze collega’s inspiratie en ondersteuning voor lichaam, hoofd, hart en ziel. Zodat ze met plezier werken, fit zijn en goed aan het werk zijn en blijven. Onze ervaringen bij 12.000 medewerkers deelt onze zorgverzekeraar Zilveren Kruis met haar zakelijke klanten (onder de naam Gezond Ondernemen). Zo worden we er allemaal beter van.” 

Waar komen de activiteiten van Achmea onder meer op neer. Beweging wordt op allerlei manieren gestimuleerd. Zo worden medewerkers bij Achmea sterk gestimuleerd om de trap te nemen. Zie foto hoe dat bijvoorbeeld gebeurt. Er zijn bureaus met fietshometrainerstoelen, met daarbij manshoge inspirerende visuals aan de muur. 

Er worden continu diverse metingen verricht. Uit onderzoek (2016) blijkt onder meer dat 90% van de medewerkers vindt zelf goed in staat te zijn om verantwoordelijkheid te nemen op de eigen fitheid. 62% vindt dat de leidinggevende zelf het goede voorbeeld geeft op het gebied van een gezonde leeftijd. Dat zou dus beter kunnen. Ook verbetering is er mogelijk in de uitkomst op de vraag 'mijn werkgever inspireert mij bij een gezonde werk- en leefstijl'. Hier antwoordt 55% bevestigend. Recente metingen geven aan dat de verzekeraar hier inmiddels is vooruitgegaan, nu 64% bevestigend antwoordt.  74% voelt zich fit als de werkdag begint. 67% vindt dat de "werkdruk gemiddeld genomen passend" is. 

Ook is het mogelijk een gezondheidscheck te krijgen. De 'biologische leeftijd' wordt afgezet tegen de 'kalenderleeftijd'. Ligt de biologische leeftijd hoger, dan kan een medewerker deelnemen desgewenst aan een coachingstraject. Privacy hierbij is gewaarborgd voor de werknemer. Gezonde maaltijden worden benadrukt in de bedrijfsrestaurants en snacks en zoetigheid worden weliswaar aangeboden, maar wel met de waarschuwing 'met mate' te nuttigen.

Het overall werkverzuim binnen Achmea lag in 2016 op 3,4% (dat is 0,2% beter dan de doelstelling van het bedrijf). 

Elly Ploumen (rechts op de foto), groepsdirecteur HR van Achmea: “Wij hebben de afgelopen jaren grote stappen gezet op het gebied van vitaliteit en gezondheid. Het gaat duidelijk verder dan mooie plannen op papier. Juist op de werkvloer is gezond gedrag zichtbaar en voelbaar. Deze award is daarvoor een mooie erkenning. We zijn nu – in alle bescheidenheid – een best practice op het gebied van vitaliteit en gezondheid en daar mogen we best trots op zijn.”
 
Jan Schrijver; bron foto Achmea
Geplaatst op 03-11-2017


Share on: