Art Salvage verbetert diefstal-alarm bronzen beelden

Art Salvage heeft vanmiddag de Scalp X gepresenteerd. Dat is de verbeterde versie van de Scalp I. Het is een systeem dat is in te bouwen in de sokkel van een beeld. Het systeem reageert op trilling en geeft een geluidsalarm van 120 db af en alarmeert via een netwerk door middel van sms of e-mail de aangesloten bedrijven (bijvoorbeeld beveiligingsbedrijven), instanties (zoals gemeenten, politie) en personen (bijvoorbeeld de bewoners in een wijk waar een beeld staat).


De Scalp X is een verbeterde versie van de Scalp 1 die in plaats van in eigen land in het buitenland is geproduceerd en daardoor goedkoper is (de X-versie kost 750 euro, inclusief inbouw in een beeld; dat is exclusief de jaarlijkse kosten voor de sim-kaart en aansluiting op de centrale, van ongeveer 20 euro per jaar per beeld). De nieuwe versie is beter waterdicht gemaakt en is kleiner van afmeting. In de nieuwe versie gaat de batterij 3 tot 5 jaar mee, in de oude versie diende deze een keer per jaar te worden vervangen. 

Indien een beeld geen sokkel heeft, kan de Scalp X in de grond worden geplaatst en de gevoeligheid en het geluidsniveau hoger worden ingesteld. In ons land zijn er nu 60 beelden beveiligd met een Scalp X. Tot op heden is er nog geen van de aldus beveiligde beelden gestolen, zei Piet van Dalen, directeur van Art Salvage, vanmiddag op een presentatie bij BELFOR in Rotterdam, voor vertegenwoordigers uit de museale wereld en gemeenten, alsook verzekeraars. In de instructieruimte liet Van Dalen het letterlijk oorverdovende geluid van de Scalp X aan de aanwezigen horen. Hij behandelde het systeem aan de hand van een casus van een beeld in een wijk in de gemeente Barneveld. Indien het systeem door trillingen in het beeld alarm geeft, gebeurt dit door het geluidssignaal en door het sturen van een sms naar de wijkagent en naar een groot aantal omwonenden. De gemeente Barneveld heeft inmiddels alle bronzen beelden binnen de gemeente van een systeem doen voorzien. 'Flipje van Tiel' is een bekend beeldje dat voorzien is van het systeem; omdat veel bezoekers van Tiel met het beeld op de foto willen en dit dan aanraken, is de gevoeligheid van het systeem verlaagd, maar is dit afdoende om bij mogelijke diefstalpogingen te alarmeren. 

Naar zeggen van Piet van Dalen is dit het enige systeem in Nederland dat echt werkt om bronzen beelden te beveiligen. "Wij geloven niet zo in track & trace systemen voor bronzen beelden. Dit soort metaal verstoort de werking van track & trace. Bovendien als de beelden in een goed geïsoleerde vrachtwagen worden afgevoerd door dieven, werkt track & trace ook niet goed."

Uit de zaal kwam de vraag of het systeem ook voor tijdelijke beeldenexposities in te zetten is. Van Dalen antwoordde bevestigend. Hij gaf het voorbeeld van een tijdelijke beeldententoonstelling in een bos in Tilburg. Daar is deze beveiliging toegepast, ook in beelden van ander materiaal, zoals kunststof. Ingebouwde systemen zijn niet alleen preventief voor wat betreft diefstal, maar ook met betrekking tot vernieling. "Mensen gebruiken bijvoorbeeld de in een bos opgestelde beelden om er bij hun wekelijkse trimmen hun rek- en strekoefeningen aan te doen. Of kinderen gebruiken het als klimrek. Met het geluid dat het systeem afgeeft, is het snel gedaan met oneigenlijk gebruik van de kunstwerken", stelde Van Dalen. De systemen worden bij een tijdelijke expositie niet verkocht maar verhuurd. 

Sinds deze maand heeft Art Salvage een zelfstandige rechtspersoon in België (BVBA) en een eigen vestiging in Brasschaat. Het adres is: Gaspeldoornlaan 22, 2930 Brasschaat. 


Op de foto: Sanne Wynants (manager vestiging België) en Piet van Dalen tonen de vandaag op een presentatie bij BELFOR in Rotterdam gepresenteerde Scalp X
Jan Schrijver
Geplaatst op 28-11-2017


Share on: