Blockchain prototype voor captive verzekeringsmarkt

Allianz Global Corporate & Specialty (AGSC) meldt met succes een blockchain-prototype te hebben geïmplementeerd voor een bestaand wereldwijd captive verzekeringspogramma van één van zijn klanten. "Dit prototype bewijst dat internationale verzekeringstransacties aanzienlijk sneller en eenvoudiger kunnen", aldus AGCS.

AGCS heeft de blockchaintechnologie getest voor een internationaal ‘captive’ verzekeringsprogramma, waaronder bijbehorende geldtransfers tussen verschillende landen. AGCS-dochter Allianz Risk Transfer (ART) heeft daaroe samengewerkt met EY (Ernst&Young) als blockchain consultant en digitaal agentschap Ginetta (ontwerper interface), alsook met Citi Treasury and Trade Solutions die de betalingsprocessen verwerkten. 

Captive verzekeringsprogramma
"Een captive verzekeringsprogramma is één van de complexere zaken op het gebied van commerciële verzekeringen. Captives zijn opgericht door multinationals die zich zelf verzekeren in plaats van verzekeringen in te kopen. Ze creëren hun eigen zelf-verzekeringsprogramma of ‘captives’ die bepaalde activa en verzekeringsrisico’s van hun wereldwijde ondernemingen samenbrengen in een apart 'vehikel'. Dit verzekeringsvehikel ontvangt premies van alle binnen het concern operationele bedrijven en betaalt wereldwijd ontstane schades uit. Deze captives kunnen dekking bieden in meer dan honderd landen voor soms honderden miljoenen euro’s aan verzekerde activa. Als “fronting verzekeraar” werkt Allianz nauw samen met de captive eigenaar om de programma’s te administreren. Hierbij wordt gebruikgemaakt van Allianz’ internationale verzekeringsnetwerk over 210 landen. Dit om volledig compliant te kunnen zijn met de soms complexe lokale wet- en regelgeving", zo licht AGCS toe.

Blockchain technologie
"Blockchain technologie verbindt automatisch alle partijen die zijn betrokken in het captive verzekeringsprogramma - het captive management, lokale dochterondernemingen en de fronting verzekeraar. Blockchain is een digitaal uitgegeven grootboek dat wordt gedeeld in een netwerk van deelnemers en dat transacties en data-invoer vastlegt. Elke verandering van de data wordt real-time gedeeld met alle gebruikers binnen het netwerk. Dit zorgt voor een veel snellere, meer transparante, veiligere en bovendien efficiëntere manier van het delen van informatie, het uitvoeren van (bedrijfs)processen en het vastleggen van transacties tussen meerdere partijen."

Beroepsaansprakelijkheid en Brand
Het Allianz captive blockchainprototype, gebouwd op het Blockchain raamwerk Hyperledger Fabric 1.0, richt zich op twee soorten verzekeringen - Beroepsaansprakelijkheid en Brand - voor captive programma’s met lokale entiteiten in Verenigde Staten, China en Zwitserland. "Het vertaalt primaire processtromen in de captive verzekeringscyclus naar de uitgegeven grootboek omgeving. Het verkort de tijd van startpunt naar polis, van polis naar premie en van schade naar de afwikkeling met radicale stappen. Ons prototype laat zien dat gangbare transacties en geldtransfers tussen verzekeraars en klanten aanzienlijk kunnen worden versneld en versimpeld”, zegt Yannig Krattiger, Hoofd bij ART. “Geautomatiseerde processen vervangen de uitwisseling van duizenden e-mails en gigantische databestanden. Elk proces is transparant en kan real-time worden gevolgd."

Klik hier voor een video voor een beknopte uitleg over de blockchain oplossing voor de captive verzekeringsmarkt. Zie hier een presentatie. 

Andere pilots
ART heeft al eerder de blockchaintechnologie getest tijdens een samenwerking met Nephila Capital Limited waarbij met succes een pilot werd gedraaid met blockchaintechnologie voor een Natural Catastrophe Swap. In aanvulling daarop neemt Allianz SE deel aan het B3i initiatief, het blockchain-initiatief van de verzekeringsindustrie, dat recentelijk een herverzekering blockchain prototype heeft gelanceerd. 
Jan Schrijver; bron afbeelding video AGCS
Geplaatst op 08-11-2017


Share on: