Chubb belicht politieke risico's

Verzekeraar Chubb houdt jaarlijks het evenement 'Multinational Risk Forum'. Diverse experts spraken dit jaar over politieke risico’s en hoe verzekeraars een multinationaal verzekeringsprogramma kunnen opzetten dat goed aansluit bij deze tijd van internationale politieke onzekerheid.

"Politieke risico's zijn dynamischer en voor bedrijven moeilijker te herkennen dan ooit. Ze voeren vaak de lijstjes van problemen aan waarvan risicomanagers 's nachts wakker liggen", zei Ron Verhulsdonck (foto), country president Benelux bij Chubb. Tijdens Chubb’s Multinational Risk Forum in Brussel werden deze risico’s uitgebreid besproken. In een dertig pagina's tellende whitepaper (te downloaden via deze link) werd de bezoekers van het forum een overzicht van deze materie meegegeven. Een samenvatting van de bijeenkomst treft u hieronder aan.

"Het is welbekend dat politieke risico's er in veel soorten en maten zijn en dat ze bedrijven en andere organisaties op de meest onverwachte momenten kunnen treffen. Politieke acties kunnen ertoe leiden dat bezittingen onteigend worden of dat grote contracten niet worden uitbetaald. Politiek geweld en terrorisme kunnen directe en vergaande gevolgen hebben, zoals werknemers die ontvoerd of vermoord worden. En vergeet ook de kostbare neveneffecten, zoals bedrijfsonderbreking, niet. Het zou voor een risicomanager veel gemakkelijker zijn als politieke risico’s effectief voorspeld konden worden. In zijn presentatie legde econoom Thierry Malet uit dat we daarvoor eerst moeten stoppen met denken 'in silo's'. We moeten de onderlinge verbanden ontdekken die tot crises leiden.

Op een vergelijkbare manier onderzocht James Moncrieff, professor strategische toepassingen bij Ashridge Executive Education, de nieuwe, geïntegreerde benaderingen die risicoprofessionals gebruiken om de voorspellende signalen die aan gebeurtenissen voorafgaan, te kunnen duiden. Een levendige paneldiscussie maakte duidelijk hoe de toenemende terrorismedreiging voor nieuwe bedrijfsrisico's zorgt die zowel verzekeraars als verzekeringnemers voor uitdagingen stellen.

Richard Jackson, onderzoeksdirecteur bij HIS Markit, liet zien hoe het gestructureerd verzamelen van risicogegevens schattingen kan beïnvloeden en tot aanzienlijk betere besluitvorming leidt. Er stonden echter niet alleen 'politieke risico's' op het programma. Een vraag- en antwoordsessie met Suresh Krishnan, hoofd Global Accounts bij Chubb Europe, was gericht op het onderwerp multinationale verzekeringsprogramma's, die bij grote bedrijven steeds populairder worden. Suresh maakte deze soms ingewikkelde materie inzichtelijk en legde uit waarom een bulkproduct niet voor iedereen geschikt is."


 
Jan Schrijver; bron foto Chubb
Geplaatst op 21-11-2017


Share on: