Derde kwartaal: orkanen, aardbevingen en bosbranden

Willis Re (onderdeel van Willis Towers Watson) heeft recent een rapportage uitgebracht waarin diverse schattingen van schade ten gevolge van natuurrampen in het derde kwartaal op een rij worden gezet, zoals de orkaan Harvey (ontstaan 17 augustus), daarna de orkanen Irma (ontstaan 30 augustus) en Maria (ontstaan 16 september) en van de aardbevingen in Mexico (september) en bosbranden in Californië (vooral september).

Onderzoeksbureaus geven in hun modelmatige analyses lage en hoge schattingen. Daarnaast kunnen tussen de verschillende bureaus de schattingen sterk uiteenlopen. Voor Maria lopen de schattingen van de door de vijf in de vergelijking betrokken onderzoeksbureaus (AIR Worldwide, RMS, Karen Clark, CoreLogic en PCS) voor de verzekerde schade uiteen van 15 tot 85 miljard dollar, voor Irma van 18 tot 55 miljard dollar, voor Harvey van 10 tot 35 miljard dollar.

De schattingen voor de verzekerde schade ten gevolge van de Mexicaanse aardbevingen liggen tussen een miljard en drie miljard dollar. Voor de bosbranden in Californië liggen de schattingen tussen de miljard en de 8 miljard dollar. De bosbranden hebben tussen de 5500 en 8400 gebouwen verwoest en zullen aan ten minste 21 mensen het leven hebben gekost. Dit is te lezen in het rapport 'Hurricane Harvey, Irma & Maria, Recent Mexican Earthquakes, Nate and California Wildfire, Estimated Insured & Economic Losses' (orkaan Nate vond plaats in de eerste helft van oktober). 

In het eerder verschenen Reinsurance Market Report van Willis Re wordt ingegaan op het eerste halfjaar van 2017. De wereldwijde verzekerde catastrofale schade daalde van 36 miljard dollar in het eerste half jaar van 2016 tot 23 miljard dollar in de eerste helft van 2017. Dat is vooral te danken aan de reductie in de verzekerde schade uit natuurrampen van 30 miljard dollar naar 20 miljard dollar (het tienjaars gemiddelde ligt rond de 29 miljard dollar). 

Zie via deze link de grafieken van de schattingen.

 
Jan Schrijver; bron gegevens Willis Re
Geplaatst op 29-11-2017


Share on: