Eerste borgstelling overheid voor innovatieve investering: 'dartelstal'

Voor de eerste keer heeft de overheid een borgstelling verleend voor een innovatie op landbouwgebied. Dat is een nieuwe toepassingsmogelijkheid van de borgstelling door de overheid in het kader van financieren van agrariƫrs.

De regeling Borgstelling MKB-Landbouwkredieten, afgekort BL, is sinds begin dit jaar de opvolger van de Garantstelling Landbouw (GL). De BL is veel breder toepasbaar en bij voldoende perspectief sneller door een aangesloten bank in te passen. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert de regeling uit.Geheel nieuw is dat nu ook een borgstelling verstrekt kan worden voor innovatieve landbouwondernemers die willen investeren in een nieuw marktconcept, product of productieproces. De investering moet gericht zijn op verduurzaming van de productie die verder gaat dan de wettelijke normen en het product moet onderscheidend in de markt worden gezet. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) hoopt dat de borgstelling voor landbouwinnovaties veel meer innovaties, zowel in de veehouderij als in andere sectoren, mogelijk zal maken.

Het was de familie Ten Have Mellema die als eerste landbouwondernemer een innovatief borgstellingskrediet  ontving (BL Plus Landbouwinnovatie) voor haar nieuw te bouwen 'Dartelstal met buitenuitloop voor het Hamletz-varken'. “We gaan een nieuw varkensvleesmerk in de markt zetten. We zijn blij met deze borgstelling. We steken onze nek uit met ons nieuwe varkensvleesmerk Hamletz en de nieuw te bouwen Dartelstal met buitenuitloop. De borgstelling helpt mee in de realisatie om lekkerder vlees met meer dierenwelzijnssterren in het winkelschap te krijgen. We werken ook nog eens met voer uit de regio (o.a. lupine en granen) en een lage CO2 foodprint", aldus Annechien ten Have Mellema. De Rabobank financiert de Dartelstal van de familie Ten Have. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit staat borg voor 70 procent van de bedrijfsfinanciering waar geen zekerheid tegenover staat. 

 
Jan Schrijver; bron foto website Hamletz.nl
Geplaatst op 06-11-2017


Share on: