Hoogste dreigingsniveau vulkaan Agung

De vulkaan Mount Agung op het eiland Bali is zondag 26 november jl. uitgebarsten. De lokale autoriteiten hebben het dreigingsniveau verhoogd naar de hoogste categorie: 4. Het vliegveld op Bali, Denpasar, is tijdelijk gesloten door rook en as.

Foto: Bali 28 november

Door de uitbarsting van de Gunung Agung, zoals de berg in Indonesië heet, hangt een grote aswolk in de lucht waardoor vliegen niet veilig is. Mogelijk zal op korte termijn een nieuwe eruptie plaatsvinden, zo vrezen de autoriteiten. Volgens reisorganisatie TUI zijn Nederlanders vooral naar toeristische locaties op Bali gereisd, die op veilige afstand liggen van de uitgebarste vulkaan.Volgens opgaven van de reisorganisaties (TUI, Kras, Corendon) zijn er tussen de 400 en 500 Nederlandse toeristen op Bali en het er vlakbij gelegen eiland Lombok. De KLM heeft zondag, maandag en dinsdag de vluchten naar en van Bali moeten annuleren. 

De 3142 meter hoge stratovulkaan Agung is al enkele maanden actief. Sinds augustus worden aardschokken gevoeld. Half september leek de situatie stabiel te worden, maar afgelopen week volgden enkele uitbarstingen, waaronder een lichte op 21 november en een zware afgelopen zondag. De rookpluim met as en stoom heeft een hoogte van 6 kilometer bereikt.

"Vermijd de omgeving van de vulkaan", is het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In zijn algemeenheid waarschuwt het ministerie in het reisadvies voor Indonesië onder het kopje 'natuurgeweld' dat aardbevingen, tropische cyclonen en vulkaanuitbarstingen kunnen voorkomen in het land. 

De vorige uitbarstingen van de Agung dateren - na een rustperiode van 120 jaar - van 1963 en 1964. Er kwamen toen meer dan 1600 mensen om het leven.

Op 14 april 2010 kwam in IJsland de Eyjafjallajökull-vulkaan tot uitbarsting. De 8 kilometer hoge aswolk die ontstond bij de uitbarsting van deze stratovulkaan waaide over het Europese vasteland heen en leidde tot sluiting van het luchtruim boven een groot deel van Noord-Europa. Ook Schiphol ondervond toen hinder. De grote uitbarsting van de Eyjafjallajökull legde het Europese vliegverkeer voor zes dagen plat. De vulkanische as is namelijk gevaarlijk voor vliegtuigmotoren. Meer dan 10 miljoen reizigers werden getroffen en de schade daardoor bedroeg zo'n 1,3 miljard euro. 

Update:

Vandaag (29-11) hebben de autoriteiten het vliegveld van Denpasar weer open gesteld. De vluchten van en naar Denpasar kunnen weer hervat worden. Dit is alleen mogelijk wanneer de vliegtuigen niet in de buurt komen van de gevaarlijke aswolk die nog boven de vulkaan hangt. Overdag is de aswolk goed zichtbaar, daarom heeft KLM de vliegtijden aangepast zodat KLM in daglicht in Denpasar aankomt en vertrekt.  Op vrijdagochtend (8.50 uur lokale tijd) vertrekt de eerste KLM-vlucht vanuit Denpasar naar Singapore (aankomst 11.20 uur lokale tijd) die vervolgens doorvliegt naar Amsterdam met als aankomsttijd vrijdagavond 19.20 uur lokale tijd. 
Foto linksonder: Anouk  Engelbert
Foto rechtsonder: Willem Staring (Diemex)

 
Jan Schrijver; bron gegevens Rijksoverheid, ANP, transport-online.nl, KLM, bron foto boven: Sil van Lotringen
Geplaatst op 28-11-2017


Share on: