Maatschappelijk betrokken assuradeur Joop Waterreus overleden

Afgelopen maandag 6 november is Joop Waterreus op 81 jarige leeftijd na een kort ziekbed in zijn woonplaats Rijnsburg overleden. De op tweede kerstdag 1935 in Schiedam geboren Waterreus had een lange en rijke loopbaan in de grootzakelijke schadeverzekeringsbranche.

Johannes Martinus Franciscus Waterreus werkte onder veel meer voor ABN AMRO, Hudig Langeveldt/(AMEV)-Interlloyd en Royal & Sun Alliance. Hij vervulde vele nevenfuncties in de branche. Zo zat hij in verschillende commissies van het Verbond van Verzekeraars en was hij vele jaren bestuurslid en voorzitter van de VNAB. "Op maandag 6 november is oud-voorzitter en erelid, Joop Waterreus, op 81-jarige leeftijd overleden. Joop was gedurende zijn gehele loopbaan betrokken bij de grootzakelijke schadeverzekeringsmarkt. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie", zo laat de VNAB op haar website weten. De VNAB heeft mede namens haar leden op donderdag 9 november jl. een advertentie geplaatst in het NRC en Het Financieele Dagblad. "Met zijn vakmanschap en sterke persoonlijkheid heeft hij richting gegeven aan de Nederlandse coassurantiemarkt en een verbindende rol gespeeld", schrijven VNAB-voorzitter Danny van der Eijk en VNAB-directeur Wim Span in de advertentie. 

Ook binnen (een rechtsvoorganger van) het Verbond van Verzekeraars was Joop Waterreus bestuurlijk actief; in 1984 trad hij toe tot het bestuur van de Vereniging van Transportassuradeuren in Nederland, waarin hij tot 1993 zitting zou hebben en hij ook de rol van voorzitter vervulde. "Joop Waterreus herinner ik mij als een zeer ervaren echte verzekeringsman, die door velen gezien werd als een boegbeeld binnen het schadeverzekeringsbedrijf", zo reageert algemeen directeur van het Verbond Richard Weurding naar aanleiding van het overlijden van Joop Waterreus. 

Ook buiten de schadebranche was hij actief. Met name genoot hij bekendheid in de atletiekwereld. Op de website van de Atletiekunie lezen wij: "Joop begon zijn carrière op de sintels als atleet op de 400 en 800m en behaalde nog het nationaal kampioenschap op de 400m horden (B) in Rotterdam. Meer nog was hij bekend als bestuurder van A.V.R. (thans Rotterdam Atletiek) en later ook de KNAU. Veel atleten in de jaren zeventig herinneren hem vast nog als inspirator van de topatletiek in ons land. Joop genoot veel waardering voor zijn heldere aanpak en betrokkenheid voor de atletieksport en toonde zich wars van ‘bestuurlijk gekonkel’.

Zijn zakelijke werkzaamheden brachten hem en zijn gezin naar Zwolle, waar hij in no-time de bestuurlijke gelederen van AV PEC 1910 kwam versterken en de indooratletiek in de IJsselhal van de grond tilde. Een mooie opmaat naar een geslaagde organisatie van de EK Indoor 1989 in Ahoy. Een ‘kunstje’ dat hij herhaalde als voorzitter van het LOC van de EK onder 23 jaar in 2001 in het pas gerenoveerde Olympisch Stadion in Amsterdam. Joop was, na een ‘adempauze’ in het bedrijfsleven, weer helemaal terug aan het atletiekfront. Voor al zijn verdiensten werd hij in 2003 terecht onderscheiden als erelid van de Atletiekunie."

Joop ontving voor al zijn maatschappelijke verdiensten de koninklijke onderscheiding van officier in de Orde van Oranje-Nassau. 

Joop Waterreus laat o.a. zijn weduwe Riet, zoon Donald en dochter Wendy achter. Gisteren is in Crematorium Duin en Bollenstreek in Lisse afscheid genomen van Joop. Op de rouwkaart lezen we dat 'overeenkomstig de wens van Joop een donatie aan de stichting overleven met alvleesklier kanker de voorkeur verdiende boven bloemen'. 
Jan Schrijver Bron foto: Rotterdam Atletiek
Geplaatst op 10-11-2017


Share on: