Onderzoek naar winterklaarmaken woning

We zitten midden in een natte herfst. Nederlanders hebben in dit jaargetijde volop te doen om de woning winterklaar te maken. In dit licht is verontrustend dat 25% van de Nederlanders die een koolmonoxidemelder heeft niet controleert of deze nog functioneert terwijl de cv-ketel al volop brandt. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Winterklaar’ dat werd uitgevoerd in opdracht van de grote installateur Feenstra.

"Opvallend is bovendien dat bewoners boven de 65 jaar zorgvuldiger omgaan met het winterklaar maken van het huis. Dat is heel belangrijk om schade en ongemak te voorkomen", stelt Ernie van Dalen, directeur bij Feenstra. Nog enkele onderzoeksresultaten. Van Dalen: "6% vergeet wel eens de buitenkraan af te sluiten waardoor deze door de vorst knapt. Gelukkig sluit 86% wel de buitenleiding af voordat het gaat vriezen. Daarentegen controleert maar 37% of alle dakpannen nog goed liggen. Een stevige wind heeft aan één losse pan genoeg om een deel van het dak mee te nemen." 20% van de Nederlanders zegt met lekkage te hebben gekampt omdat de dakgoten niet waren schoongemaakt.
 
Voor de gezondheid is behalve het controleren van de koolmonixidemeters ook het schoonmaken van de ventilatieroosters belangrijk. "38% doet dat niet. Dit kan leiden tot slechte ventilatie. Daardoor wordt de lucht vochtig en loop je kans op schimmel. Bovendien is vochtige lucht moeilijker te verwarmen, dus de energierekening gaat ook omhoog."
 
"Positief is dat 88% vóór het koude seizoen controleert of er nog voldoende druk op de ketel staat. Anders krijg je de verwarming niet goed heet en duurt het lang voordat je in de keuken heet water uit de kraan krijgt. 66% ontlucht de radiator. Als er lucht in zit, kan er geen heet water in stromen en blijft de radiator koud. Als je de verwarming voor het eerst flink opstookt, kun je nare geurtjes krijgen van al het stof dat er op zit. 59% maakt de radiatoren schoon om dit te voorkomen."

Dit onderzoek is gehouden binnen het bewonerspanel van Feenstra. Het bewonerspanel van Feenstra bestaat uit ruim 1.800 leden.
Jan Schrijver; bron gegevens Feenstra
Geplaatst op 22-11-2017


Share on: