Onderzoeken ongevallen vrachtvliegtuig en gevechtshelikopter

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is naar aanleiding van twee voorvallen de afgelopen dagen in de luchtvaart twee nieuwe onderzoeken gestart. Zaterdag raakte een vrachtvliegtuig in Maastricht bij het snelheid maken om op te stijgen van de startbaan. Maandag raakte een gevechtshelikopter van defensie een hoogspanningsleiding.

De Boeing 747-400 van de Turkse maatschappij ACT Airlines vertrok op zaterdag 11 november omstreeks 23.35 uur vanaf vliegveld Maastricht Aachen Airport. Het betrof een vrachtvlucht die werd uitgevoerd voor Saudia Cargo met de bestemming Jeddah. Kort nadat het vliegtuig snelheid maakte om op te stijgen, trok het vliegtuig plotseling sterk naar rechts. De bemanning kon dit niet corrigeren waarna het vliegtuig van de startbaan raakte en in het gras tot stilstand kwam. De vier bemanningsleden konden het vliegtuig ongedeerd verlaten, het toestel raakte beschadigd. Nadat de vracht en de brandstof uit het vliegtuig waren verwijderd, is het toestel maandagochtend uit het gras getrokken. Het onderzoek is gestart in samenwerking met de Turkse, Amerikaanse en Britse onderzoeksautoriteiten.

Op maandag 13 november omstreeks 19.00 uur kwam een Apache helikopter van de Koninklijke Luchtmacht in aanvaring met een hoogspanningsleiding bij Zoelmond. De helikopter nam deel aan een nachtelijke laagvliegoefening van de Koninklijke Luchtmacht en raakte daarbij de bovenste draad van het hoogspanningsnet, bedoeld als bliksemafleider. De helikopter liep tijdens de aanvaring lichte schade op waarna de bemanning de helikopter heeft geland in een nabijgelegen weiland. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een onderzoek gestart naar dit voorval.

 

Jan Schrijver; bron foto Onderzoeksraad voor Veiligheid
Geplaatst op 16-11-2017


Share on: