Ongeval met gevechtshelikopter

Gisteravond is rond acht uur in Zoelmond (in de buurt van Culemborg) een Apache-helikopter van de Koninklijke Luchtmacht tegen de bliksemafleiders boven een hoogspanningskabel gevlogen. Het toestel heeft daarna een noodlanding in een weiland gemaakt.

Beide piloten bleven ongedeerd. Bij de botsing blijken de kabels geraakt te zijn en ontstond erdoor een stroomstoring in het gebied rond Culemborg, waar meer dan 24.000 gezinnen zonder stroom kwamen te zitten. De plek waar de gevechtshelikopter de noodlanding heeft gemaakt, is tot militair gebied verklaard. Dat betekent dat burgers geen toegang hebben. De wegen rond het weiland werden afgesloten voor het verkeer. 

Het laagvliegen van helikopters in het gebied maakt onderdeel uit van een militaire oefening van Defensie. De Koninklijke Marechaussee en de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn met onderzoeken begonnen. "Onderzoekers voor verkennend onderzoek naar Zoelmond in verband met helikopter van Defensie die hoogspanningskabel heeft geraakt", zo meldt de Raad. "Vanavond is er een Apache tijdens avondvlucht tegen hoogspanningskabel gevlogen in omgeving van Culemborg. Geen gewonden", zo meldde het Ministerie van Defensie zelf kort na het ongeval. De Koninklijke Luchtmacht verwoordde het als volgt: "Een van onze Apaches heeft  tijdens een avondvliegtraining een hoogspanningskabel geraakt in Zoelmond. De helikopter is veilig geland en er zijn gelukkig geen gewonden. Wel is een grote stroomstoring in de regio ontstaan." 

Om één uur vannacht meldde energiebedrijf Liander dat alle klanten in het door de storing getroffen gebied weer stroom hadden. Tijdens de storing namen sommige winkeliers zelf preventieve actie om de dieven in de donkere nacht geen kans te geven. Zo barricadeerden werknemers van een supermarkt het bedrijf door er hun auto's voor te zetten. De inwoners kregen het advies de stekkers uit de elektrische apparaten te trekken voordat zij gingen slapen. De veiligheidsregio waarschuwde via social media en via radiouitzendingen. Niet iedereen zal deze middelen op batterij hebben werken. De veiligheidsregio zette voor de crisiscommunicatie ook geluidswagens in. 
Jan Schrijver, bronnen de Gelderlander, Liander, KL, MvD, OvV; bron foto https://commons.wikimedia.org/wiki/User_talk:Matanya
Geplaatst op 14-11-2017


Share on: