Tekort aan goed opgeleide schadeherstellers

Michaël van Straalen, voorzitter van MKB Nederland en Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER, hebben op vrijdag 17 november, de Dag van de Ondernemer, een werkbezoek gebracht aan Autoschade Herstel VEBA in Amsterdam. Samen met FOCWA-voorzitter Peter Brussel en FOCWA-directeur Femke Teeling gingen ze in gesprek met eigenaar Vincent van Bavel over de kwaliteit en instroom van technisch geschoolde schadeherstellers.


Het werkbezoek aan Autoschade Herstel VEBA vond plaats op de ‘Dag van de Ondernemer’, een initiatief van MKB-Nederland. Op deze dag worden ondernemers bedankt voor hun lef en doorzettingsvermogen en wordt het ondernemerschap gevierd. “Ondernemers zijn immers van ongekende waarde voor ons land, vanwege hun bijdrage aan economie, werkgelegenheid en welzijn.. Zij verdienen het om in het zonnetje te worden gezet.”, aldus voorzitter Van Straalen van MKB-Nederland. Sinds 2016 is elke derde vrijdag van november de ‘Dag van de Ondernemer’.

“De continuïteit van mijn bedrijfsvoering is heel erg afhankelijk van een goede instroom van technisch geschoold personeel. Schadeherstel is echt nog een ‘vak apart’. Mijn personeelsleden zijn nog echte vakmannen en –vrouwen die goed geschoold zijn, maar door de evoluties in de autobranche ook steeds meer en beter moeten worden opgeleid”, zegt Vincent van Bavel van Autoschade Herstel VEBA in Amsterdam.

FOCWA-directeur Femke Teeling haakt hierop in: “Er is in onze branche een tekort aan goed opgeleide vakmensen. En dat is een probleem. Want het zijn die vakmensen die ervoor zorgen dat uw en mijn auto kwalitatief goed en veilig hersteld worden. Zij garanderen dat wij gerust kunnen zijn dat onze herstelde auto veilig weer de weg op kan. Enerzijds is er een uitdaging om jongeren warm te maken voor onze sector, er is immers een tekort aan instroom van jongeren in technische VMBO opleidingen. Anderzijds moeten opleidingen ook mee evolueren met de marktontwikkelingen. Dat kunnen we alleen maar samen. FOCWA werkt nauw samen met opleidingsinstituten om de kwaliteit van de opleidingen te optimaliseren, maar we vinden dat er ook uit politieke hoek meer aandacht gegeven moet worden aan de bekostiging van de kleine technische opleidingen, zodat het aantrekkelijk blijft voor scholen om deze breed aan te blijven bieden binnen Nederland. Enkel zo kan de auto van de toekomst op een veilige en kwalitatieve manier blijvend hersteld worden.”

Mariëtte Hamer, voorzitter SER: ”De Sociaal-Economische Raad (SER) adviseert de regering en het parlement over sociaal-economische thema’s. Dit werkbezoek maakt de uitdaging duidelijk en tastbaar. Juist vandaag, op de Dag van de Ondernemer, heeft de SER het advies ‘Toekomstgericht beroepsonderwijs’ gepubliceerd. Daarin bevelen wij aan om de samenwerking tussen beroepsonderwijs en ondernemers te intensiveren. Zo zorgen we dat vakmensen goed opgeleid worden én goed opgeleid blijven, ook als ze langer werken. Het beroepsonderwijs heeft met z’n combinatie van werken en leren goud in handen en de ondernemer heeft met MBO’ers goed geschoolde en gemotiveerde mensen binnen.” 

Op de foto v.l.n.r. Peter Brussel, voorzitter FOCWA Schadeherstel, Michaël van Straalen, voorzitter MKB Nederland, Vincent van Bavel, directeur Autoschade Herstel VEBA, Mariëtte Hamer, voorzitter SER
 
Jan Schrijver; bron foto FOCWA
Geplaatst op 20-11-2017


Share on: