Tom de Swaan van Zurich naar DNB

Bij de Nederlandsche Bank (DNB) is drs. T. de Swaan (1946) per 1 juni 2018 door de aandeelhouder, de Staat der Nederlanden, benoemd tot lid van de raad van commissarissen. Tom de Swaan is econoom en heeft een brede bestuurlijke ervaring als prudentieel toezichthouder, bestuurder en intern toezichthouder in de financiƫle sector. Hij is thans werkzaam als chairman of the board bij Zurich Insurance Group.

Een van de kerntaken van DNB is het prudentieel toezicht op de financiële sector. De raad van commissarissen van DNB houdt onder andere toezicht op het toezichtbeleid van DNB. Ter versterking van deze taak zocht de raad een commissaris met een additioneel financiële sector profiel en vond deze in Tom de Swaan. Eerdere functies vervulde De Swaan onder meer bij DNB (1986-1998, directie, portefeuille toezicht), ABN AMRO (1998-2006, raad van bestuur - CFO), Financial Services Authority in het VK (2001-2007, non-executive board member) en Van Lanschot (lid en later voorzitter raad van commissarissen 2007-2016). "Deze ervaring van Tom de Swaan levert bij uitstek een financiële-sectorprofiel op en maken dat hij zeer goed in staat is vraagstukken met betrekking tot (het toezicht op) de financiële sector te duiden vanuit het standpunt van de prudentieel toezichthouder én met diepgaande kennis van de dilemma’s en uitdagingen van de financiële sector", aldus DNB in het persbericht over de benoeming.

De Swaan zal bij zijn aantreden bij DNB zijn teruggetreden uit zijn functie bij Zurich Insurance Group en in verband hiermee ook een afkoelingsperiode in acht nemen door de eerste zes maanden na zijn aantreden niet deel te nemen aan eventuele beraadslagingen van de raad over Zurich Insurance.
Jan Schrijver; bron foto Zurich Insurance
Geplaatst op 20-11-2017


Share on: