Vliegende auto PAL-V wint award

PAL-V uit Raamsdonksveer, producent van de 'vliegende auto', heeft de Innovation Leadership award in de 'personal flying' markt gewonnen die toegekend wordt door Frost & Sullivan, een wereldwijd marktonderzoekbureau. Na een debat over toekomstige mobiliteit in het parlementsgebouw in Londen, ontving PAL-V CEO Robert Dingemanse de prijs.

De verwachting is dat de PAL-V Liberty in 2019 op de markt zal zijn. Dit is een 2 persoons model. Bureau Frost & Sullivan verwacht dat de PAL-V een transformatie teweeg zal brengen die niet meer gezien is sinds het op de markt brengen door Ford van het legendarische model T. De PAL-V heeft vliegend een range van 450 km. De gyrocopter heeft niet zoals vliegtuigen met vaste vleugels het risico van 'overtrekken'. Joris Wolters, accountmanager van PAL-V licht toe: "Overtrekken gebeurt wanneer een vliegtuig te langzaam gaat en daardoor de luchtlaag die over de vleugel heen loopt loslaat van de vleugel waardoor het vliegtuig geen draagkracht meer heeft en dus 'uit de lucht valt'. Het is de meest voorkomende oorzaak van vliegtuig ongelukken."

In het geval van motorstoring kan de gyrocopter normaalgesproken landen op een kleine strook ongeveer zo lang als een tennisbaan. Landen zonder motor gebeurt met een snelheid van ongeveer 30 km per uur. De afstand die nodig is om op te stijgen varieert van 90 tot 200 meter. De gyrocopter heeft minder last van turbulentie en zijwind dan een traditioneel vliegtuig. Een gyrocopter is gemakkelijker te besturen dan een helikopter. De omschakeling van rijden naar vliegen of omgekeerd vraagt ongeveer 5 à 10 minuten. In de toekomst zal de PAL-V uitgerust kunnen gaan worden met een hybride of vol elektrische motor. 

Frost & Sullivan heeft meer dan 10 bedrijven geïdentificeerd die de intentie hebben in de komende vijf jaar een 'vliegende auto' commercieel in de markt te zetten. De onderzoekers trokken de conclusie dat 'vliegende auto's' in de komende decennia een aanzienlijke golf aan nieuwe bedrijvigheid zullen genereren. 

Hier leest u ons eerdere artikel over verzekering van de PAL-V.
Jan Schrijver; bron foto PAL-V
Geplaatst op 29-11-2017


Share on: