Nieuwe controlemethodiek voor brandrisico’s elektrische installaties

Vanaf volgend jaar krijgen verzekeraars elektra-inspecties die specifiek voor de verzekeringsmarkt zijn ontwikkeld. Deze maand wordt de laatste hand gelegd aan een inspectiemethode die brandrisicokennis en elektrotechnische deskundigheid combineert: de NTA8220, een nieuwe controlemethodiek die eind december door het Nederlands Normalisatie-instituut (het NEN) wordt gepubliceerd.

Deze controlemethodiek is geen vervanging is van de NEN 3140. Die controleert op risico’s ten aanzien van veiligheid, gezondheid, welzijn en bedrijfscontinuïteit. De NTA 8220 is puur en alleen gericht op het signaleren van brandrisico’s die worden veroorzaakt door de elektrische installatie. 

Om aantoonbaar kwalitatief deze nieuwe norm goed te gebruiken is bij het SCIOS een kwaliteitssysteem georganiseerd rond de norm NTA8220. Dit kwaliteitssysteem heet SCOPE 10. Scope 10 stelt kwalificatie-eisen aan inspectiebedrijven die controles uitvoeren volgens de NTA 8220 methodiek. Deze SCIOS-gecertificeerde bedrijven worden jaarlijks geaudit.

 
Jan Schrijver
Geplaatst op 01-12-2017