Stormschade aan woonhuizen en auto's reeds 90 miljoen euro

Gisteren, donderdag 18 januari, raasde een storm over ons land die aanzienlijke schade heeft veroorzaakt. Volgens een eerste prognose van het Verbond van Verzekeraars bedraagt de schade aan woonhuizen en auto’s zeker 90 miljoen euro. Deze raming is exclusief schade aan overheidseigendommen, bedrijven en de landbouwsector. Het is volgens de huidige tellingen nu al de storm met de op 2 na hoogste schade van deze eeuw.


De storm die gisteren vooral over het westen en midden van het land trok – met windkracht 9 en 10 in grote delen van de Randstad, en windkracht 11 bij IJmuiden – was met uitschieters tot 140 kilometer per uur zeer krachtig. Het zwaartepunt van de storm lag in de lijn Dordrecht-Amsterdam en trok van west naar oost. De stichting Salvage moest 63 keer in actie komen nadat complete daken, soms zelfs van meerdere woningen en panden tegelijk, door de storm werden verwoest. Daarnaast werd veel schade aangericht door bomen die ontworteld raakten en op auto’s of woningen vielen. Ook rondvliegende dakpannen en puin veroorzaakten schade aan woningen, bedrijfspanden en voertuigen.

Het was al de tweede miljoenenstorm dit jaar, na de eerste op 3 januari met een geschat schadebedrag van circa 10 miljoen euro. Een tweede storm kort na een eerste zorgt vaak voor extra schade als gevolg van half losliggende dakpannen en reeds beschadigde bomen. Het natte weer van de laatste weken zorgde er ook voor dat bomen makkelijker ontwortelden.

Het Verbond benadrukt dat de schade waarschijnlijk nog hoger was uitgevallen als de autoriteiten niet hadden gewaarschuwd voor de felle storm. Het KNMI heeft tijdig weercodes afgegeven, net als de verkeersdiensten, waardoor preventieve maatregelen konden worden genomen.

De stormschade gisteren was van een grote omvang en is volgens de huidige ramingen de op twee na grootste van deze eeuw. De storm Kyrill zorgde op 18 januari 2007 voor een schadepost van 175 miljoen euro (aan motorrijtuigen en woningen). De schade na de storm Christian op 28 oktober 2013 bedroeg 115 miljoen euro (aan motorrijtuigen en woningen). Jaarlijks trekken er vier á vijf stormen over het land, met een gemiddelde jaarschade van 50 miljoen euro.

Foto: in het westen en het midden van het land liet de storm een spoor van omgewaaide, veelal met wortels en al uitgerukte, bomen zien, die gelukkig in veel gevallen niet op objecten vielen, zoals deze ontwortelde boom die net naast een recentelijk opgeleverde nieuwbouwwoning neerkwam
Jan Schrijver; bron gegevens Verbond van Verzekeraars, foto Louise Melchers
Geplaatst op 19-01-2018


Share on: