TVM: 66 gekantelde vrachtwagens door storm; vooral buitenlandse chauffeurs

De zware storm zorgde op 18 januari voor veel problemen op de Nederlandse wegen. In totaal waaiden 66 aanhangers en trucks om als gevolg van de extreem zware windstoten, soms met een snelheid tot bijna 140 kilometer per uur. Bij kantelingen ging het volgens TVM vooral om buitenlandse chauffeurs. Het zou daarom goed zijn voortaan op de matrixborden ook in het Engels voor gevaarlijke weersomstandigheden te waarschuwen.


"Ook bij Transportverzekeraar TVM kwamen bij de eigen alarmcentrale TVM assistance aanzienlijk meer schademeldingen dan gebruikelijk binnen. In totaal was er sprake van vijftien zware schademeldingen. In één geval ging het om een kanteling", meldt TVM. "De verwachting is dat het aantal schademeldingen als gevolg van de zware storm nog wel verder zal oplopen, maar hoofdzakelijk met kleinere schades. TVM bevestigt dat het bij een groot deel van de incidenten met vrachtwagens ging om buitenlandse chauffeurs, die onvoldoende op de hoogte waren van de omstandigheden. Rijkswaterstaat adviseerde weggebruikers dringend om niet de weg op te gaan in de provincies waar het KNMI code rood had afgekondigd. In het kader van preventie zou TVM graag zien dat waarschuwingen van Rijkswaterstaat voor extreem weer, zoals bij storm en gladheid, voortaan ook in de Engelse taal verspreid worden, bijvoorbeeld via de matrixborden boven de snelwegen. ,,Op deze manier worden ook de internationale chauffeurs beter bereikt en doordrongen van de ernst van de situatie”, reageert Arjan Bos, CEO van TVM verzekeringen. 
 
TVM startte vorig najaar ter bevordering van de verkeersveiligheid de zogenoemde Safety Deal ‘Vertrouwen op veiligheid’, in samenwerking met een aantal grote vervoerders en drogisterijketen Kruidvat. Het betreft een lijst met bindende afspraken die moeten bijdragen aan meer veiligheid in retail-transport. Arjan Bos: “Er zit soms een natuurlijke spanning tussen de opdrachtgever die snel geleverd wil hebben en de chauffeur die met praktische problemen te maken heeft, bijvoorbeeld bij code rood. Wanneer een chauffeur aangeeft dat het niet verantwoord is om de weg op te gaan, moet dat door de transportondernemers en verladers gesteund worden. Dat is een van de wezenlijke aspecten in deze Safety Deal. Ik ben er voorstander van als er de komende jaren meer van dit soort afspraken komen tussen partijen in de transportsector. Ook deze Safety Deal draagt absoluut bij tot minder ongevallen en dus tot minder schade.“

Op internet zijn verschillende video's van (compilaties van) omgewaaide vrachtwagens zoals https://www.youtube.com/watch?v=GaJRd6l1k7U (de afbeelding is een screenshot uit deze video).

Een reactie van minister Cora van Nieuwenhuizen aan RTL-Z Nieuws daags na de storm.
Jan Schrijver; bron gegevens TVM, bron afbeelding video op YouTube door nebe4video
Geplaatst op 30-01-2018

< VorigeVolgende >


Share on: