18 meter lange Liebherr-kraan teruggevonden

Zoekacties, onderzoeken en digitale opsporing hebben geleid tot het terugvinden van een gestolen Liebherr-kraan van 18 meter lang. Na vijf maanden is deze opgespoord door de gezamenlijke inzet van de eigenaar, politie, Brightmaven en EMN.

"De Liebherr-kraan werd september 2017 ontvreemd in Dordrecht. Dit was meteen op verschillende nieuwskanalen gedeeld waardoor de kraan een veel besproken onderwerp was. Er zijn gezamenlijke onderzoeken verricht in de lucht, op de weg, via de havens en op het web door geheel Europa. Op internet bleef het bericht over de gestolen kraan zich verspreiden waardoor de omgeving alert bleef. Alle partijen hebben de afgelopen maanden meerdere acties verricht om deze grote mobiele kraan terug te vinden. Door de nauwe samenwerking van de eigenaar, politie, Brightmaven en EMN hebben de dieven geen kans gehad om de kraan te laten verdwijnen", aldus opsporingsdienst Brightmaven.

"De kraan is door de Belgische politie in beslag genomen en het onderzoek loopt nog. Daardoor mogen wij nog geen informatie delen over de plek waar de kraan is teruggevonden", antwoord Brightmaven op onze vraag naar de vindplaats. Volgens het AD zou de kraan zijn teruggevonden in de buurt van Antwerpen. Eerder meldden wij in SCHADE magazine ook reeds over een door Brightmaven in de buurt van Antwerpen gesignaleerde kraanwagen.

Over Brightmaven
"Brightmaven reduceert diefstal en fraude gerelateerde schadelast van financiële dienstverleners aan de hand van het platform ‘Sjerlok’. Sjerlok maakt gebruik van big data, kunstmatige intelligentie, semantische technologie en experts(digitaal). Brightmaven heeft een eigen team van specialisten die de activiteiten overnemen op het gebied van het terugvinden van gestolen objecten. Door het proces te optimaliseren en te automatiseren neemt de terugvindkans toe, de schade af en wordt diefstal van objecten steeds minder interessant."

Brightmaven heeft medio 2017 CED aangesteld als vaste partner voor tactisch onderzoek. De Forensische afdeling van CED zal voor de klanten van Brightmaven het nodige onderzoek verrichten voor het terugvinden van gestolen objecten. EMN is onderdeel van CED. 
Jan Schrijver; bron gegevens en foto Brightmaven en EMN
Geplaatst op 27-02-2018


Share on: