NN Group reikte kunstprijs uit tijdens Art Rotterdam

Tijdens de afgelopen week en weekend gehouden kunstbeurs Art Rotterdam is voor het tweede achtereenvolgende jaar de NN Group Art Award uitgereikt. Deze kunstprijs richt zich op 'uitzonderlijk talent' en is gewonnen door Pauline Curnier Jardin.

De winnaar werd bekendgemaakt tijdens de officiële opening van Art Rotterdam, waar het werk van alle genomineerden wordt tentoongesteld, door Lard Friese (foto), CEO van NN Group, Lard Friese: "Kunst speelt een belangrijke rol in de samenleving, en daarom wil NN helpen kunst toegankelijk te maken voor een breed publiek. Kunst inspireert en verbindt, en is vaak een weergave van actuele en relevante maatschappelijke thema’s." 

De jury is van mening dat het werk van Pauline Curnier Jardin (Marseille, 1980) de gangbare ontstaansgeschiedenis van de wereld herschrijft, en hiervoor feministische alternatieven biedt die vaak dwars en opstandig zijn. Tegelijkertijd, zo staat in het juryrapport, laten haar films, performances en installaties zien dat haar werk wordt gekenmerkt door humoristische en filosofische elementen en
verrassende wendingen. Daarnaast waardeert de jury dat Curnier Jardin de harde tegenstellingen in
haar thematiek altijd op een poëtische manier verbeeldt.

In totaal zijn er door de galeriehouders, die vertegenwoordigd zijn op de beurs, 41 verschillende kunstenaars met werk ingezonden. Hieruit zijn door de jury vier genomineerden gekozen. Behalve de uiteindelijke winnares waren dat Salim Bayri, Rafaël Rozendaal, en Sam Samiee.

De winnaar ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro te besteden aan verdere professionele ontwikkeling. NN Group koopt daarnaast werk uit het oeuvre van een van de genomineerden voor de bedrijfscollectie. Dit werk wordt tentoongesteld in het hoofdkantoor in Den Haag.

De jaarlijks wisselende jury bestond dit jaar uit:
• Mariëtte Dölle (directeur museum Kranenburgh, Bergen)
• Anna van Leeuwen (kunstrecensent De Volkskrant)
• Iris Kensmil (beeldend kunstenaar)
• Xander Karskens (artistiek directeur Cobra Museum, Amstelveen)
• Els Drummen (conservator NN Group bedrijfscollectie)

Kunstbeurs Art Rotterdam beleefde dit jaar de negentiende jaargang en vond plaats van 8 tot en met 11 februari in de Van Nellefabriek te Rotterdam. In totaal bezochten dit jaar 26.500 bezoekers de beurs. NN Group is sinds 2017 partner van de kunstbeurs.

 
Jan Schrijver; bron gegevens en foto Art Rotterdam
Geplaatst op 14-02-2018


Share on: