Regels gebruik dashcam verschillen per land

"Soms kan TVM verzekeringen de beelden gebruiken om aansprakelijkheid te bepalen bij een ongeluk of schadesituatie", schrijft de verzekeraar. De regels voor gebruik van dashcams verschillen per land. TVM heeft voor een aantal landen de regels op een rij gezet.

Joost Sterenborg, innovatiemanager bij TVM, heeft de afspraken en regels voor een aantal landen (zie onder) op een rij gezet. "Verschillende organisaties, zoals ANWB, ADAC en dashcamleveranciers, publiceren overzichten in welke landen dashcams zijn toegestaan. Deze overzichten spreken elkaar soms tegen en zijn vooral gericht op het particulier gebruik. TVM heeft lokale juristen gevraagd om (on)mogelijkheden rondom het gebruik van dashcams te onderzoeken."

In Nederland is het gebruik van dashcams toegestaan. De beelden mogen worden overgedragen aan politie, justitie en verzekeringsmaatschappijen, maar niet openbaar gepubliceerd worden. De rechter besluit of de beelden wel of niet worden toegelaten als bewijs.

In België is het gebruik van dashcams toegestaan. De beelden mogen worden overgedragen aan politie, justitie en verzekeringsmaatschappijen, maar niet openbaar gepubliceerd worden. In Luxemburg is het gebruik van dashcams verboden. Waarschijnlijk worden de regels na 25 mei 2018 (inwerkingtreding van de nieuwe Europese privacyrichtlijn (Avg)) gewijzigd. Dan wordt mogelijk het gebruik van dashcams onder bepaalde condities toegestaan.

Het is in Duitsland expliciet verboden om dashcams te gebruiken die continu opnames maken. Hier staan boetes op tot € 300.000. Het lijkt wel toegestaan om dashcams in te zetten die alleen fragmenten opslaan (tot 60 sec.), waarbij de camera automatisch aan- en uitschakelt (bijvoorbeeld door een harde remming). Er is echter nog geen rechterlijke uitspraak die dit bevestigt. De beelden mogen enkel gebruikt worden als bewijsmateriaal voor politie en justitie en niet openbaar gepubliceerd worden.

Er is in Frankrijk geen wet- en regelgeving specifiek over dashcams, wel zijn er zeer strikte regels voor het filmen in de openbare ruimte. Het wordt daarom sterk afgeraden om in Frankrijk met dashcams te rijden.

In het VK is gebruik van dashcams toegestaan onder een aantal voorwaarden: vooraf moet de bewaartermijn bepaald zijn; in de cabine mag niet gefilmd worden; het zicht mag niet belemmerd worden door de dashcam; alleen korte fragmenten mogen worden opgeslagen; de beelden mogen worden overgedragen aan politie, justitie en verzekeringsmaatschappijen maar niet openbaar gepubliceerd worden. 

 
Jan Schrijver; bron gegevens TVN, bron foto Nextbase
Geplaatst op 28-02-2018


Share on: