SCHADE magazine 2018 nummer 1 is uit

Afgelopen vrijdag lag het eerste nummer van SCHADE magazine van deze jaargang bij de abonnees op de deurmat. De eerste maand van het jaar begon stormachtig. Minstens zo gevaarlijk is de storm die onzichtbaar door raast, cyber.

In onderzoek naar bedrijfsrisico's stijgt cyber met stip. In het eerste nummer aandacht voor het cyberrisico in een interview met verzekeraar De Goudse. Cyber heeft iets ongrijpbaars. Cybercriminaliteit slaagt erin dingen te veranderen die anderen wilden vastleggen. Kunst en erfgoedobjecten zou je als tegenpool kunnen zien. Veelal op doek is vastgelegd hetgeen een kunstenaar in zijn of haar hoofd had, waarna het werk een eigen leven kan gaan leiden. Het vastgelegde is in principe niet te wijzigen en krijgt waarde door het unieke karakter. Het is wel transporteerbaar en verhandelbaar. De kunstbeurs Tefaf in Maastricht (8, 9 en 10 maart aanstaande) is daar een manifest van. Het door een kunstenaar geschapen unieke werk is weliswaar niet te wijzigen, maar wel beschadigbaar. In nummer 1 gaan we uitvoerig in op schade aan en verzekeren van kunst en erfgoedobjecten.

Digitaal vastgelegd en toch niet te wijzigen door mensen met kwade bedoelingen? Daarin zou de blockchain-techniek kunnen gaan voorzien. Dit is de onderliggende techniek waardoor bitcoin en ander virtueel geld mogelijk worden. De zogenoemde cryptocurrency wordt door o.a. toezichthouders met argwaan bezien. In een column door Joost Linnemann en Martijn Loth, advocaten bij Kennedy Van der Laan, wordt ingegaan op blockchain. 

Over criminaliteit gesproken, het geld dat daarmee gegenereerd wordt laat zich door de criminelen graag uitgeven in de bovenwereld. Witwassen is daartoe cruciaal, en maakt het tegengaan van witwassen belangrijk in de strijd tegen criminalteit. U leest erover aan de hand van een verslag van het jaarcongres van Studiecentrum Kerckebosch. Een ander verslag is dat van een congres over aansprakelijkheid en verzekering aan de Erasmus School of Law. Dit jaar stond de opzetclausule centraal. Daarover gaat ook een AVP-casus die door mr. Paul Soeteman voor SCHADE magazine wordt besproken.

Interviews zijn er met verschillende 'nextgen' experts, zoals Frank van der Lugt van Dekra Claims and Expertise B.V., die tevens lid is van de Jong-NIVRE commissie, en met Bart Dicou, Femke van Heteren en Gerwin Vos die tekenen voor de opbouw van instroom bij het dit jaar 25 jaar bestaande Vanderwal & Joosten. Pascal van der Gragt van KakesWaal beschrijft een praktijkgeval: de kip of de haan? Han de Regt gaat er in een artikel op in hoe millennials geboeid en gebonden kunnen worden aan een organisatie. 

Dat en nog veel meer leest u in SCHADE magazine. Nog geen abonnee? Voor 45,- euro per jaar heeft u een abonnement, met 6 nummers per jaar plus de special Cijfers & Trends. Als u zich nu abonneert (info@schade-magazine.nl), sturen wij u nummer 1 vandaag nog toe.
Jan Schrijver
Geplaatst op 27-02-2018


Share on: