Dodelijk ongeval zelfrijdende Uber-auto

Een zelfrijdende Uber-taxi heeft in de VS, in de stad Tempe (Phoenix, Arizona), een voetganger die op straat overstak aangereden. De 49-jarige vrouw overleed in het hospitaal aan haar verwondingen.

De vrouw is zondagavond aangereden op een kruising, waarbij de auto volgens de eerste onderzoeken een snelheid gehad zou hebben van 65 km per uur. De vrouw stak over naast het zebrapad. De auto had weliswaar iemand achter het stuur zitten (geen passagiers aan boord), maar de auto reed op het automatische systeem. Bronnen melden dat dit voor het eerst is dat door een ongeval met een autonoom rijdende auto een voetganger om het leven komt. Uit 2016 is wel al een geval bekend dat iemand die achter het stuur zat van een zelfrijdende auto (Tesla) verongelukte. Een zelfrijdende auto van Google was in februari 2016 bij een ongeval betrokken; dat gebeurde op lage snelheid en bleef zonder gewonden. In december 2017 botsten een inhalende motorfietser met een zelfrijdende auto van GM. De bestuurder van de motor belandde in het ziekenhuis.

Uber houdt ook experimenten met zelfrijdende auto's in Pittsburgh, San Francisco en Toronto. Alle experimenten zijn in verband met het dodelijke ongeval stilgelegd door Uber. Uber heeft zijn experimenten al eens eerder stilgelegd na een ongeluk waarbij niemand gewond raakte.

In de plannen van Uber wordt gesproken van grote aantallen zelfrijdende auto's; daartoe zijn bij Volvo 24.000 exemplaren van het type XC90 besteld (niet bindende bestelling). Deze zouden tussen 2019 en 2021 operationeel de openbare weg op moeten. Een aantal auto's van dit type - waaronder de auto die bij het fatale ongeval betrokken is - wordt nu autonoom rijdend getest. 
Jan Schrijver; bron gegevens o.m. New York Times, Fox News, NOS, De Financiële Telegraaf, bron foto website Uber
Geplaatst op 20-03-2018

< VorigeVolgende >


Share on: