Opzettelijke verwondingen voor fake-ongevallen

Autoriteiten in de staat South Carolina in de VS wijzen erop dat een groeiend aantal in scene gezette auto-ongevallen een aanzwellend probleem begint te worden binnen deze staat. Zo maakten alleen al 'fake' auto-ongevallen in de Pee Dee regio onderdeel uit van oplichting met medische nota's ten bedrage van ongeveer 300.000 dollar.

Volgens berichten in de media gaan in een ander gebied in deze staat (Dillon en Florence) criminelen elkaar met planken te lijf en gooien elkaar tegen bomen, om verwondingen te veroorzaken waarvan zij beweren dat deze zijn ontstaan tijdens botsingen. Twee mannen in Allendale County zouden hun wagen op een spoorlijn hebben gezet. Nadat de trein de auto geraakt had, keerden de mannen terug naar de auto om hun verwondingen te fingeren. In Anderson County reden twee oplichters expres op elkaar in; zij onderschatten hierbij de gevolgen en kwamen onbedoeld daadwerkelijk in de e.r. terecht.

"Dit is een gevaarlijk probleem dat niet alleen onschuldige autorijders in gevaar brengt, maar dat eveneens aan noodhulpverleners nieuwe eisen stelt aan hoe te reageren op deze gefingeerde ongevallen, waarbij bovendien sprake is van verkwisting van het geld van de belastingbetaler", zegt Alain Wilson, advocaat generaal in de staat South Carolina. In 2016 ontving Wilson 1915 klachten inzake verzekeringsfraude, hetgeen een verdrievoudiging is ten opzichte van 2010. In het afgelopen jaar werden vier full time agenten door de staat ingezet op onderzoek van verzekeringsfraude, hetgeen een verdubbeling betekende ten opzichte van het jaar ervoor. Maar het beschikbare budget van 354.000 dollar steekt schril af ten opzichte van het staatsbudget in North Carolina dat hiervoor 2,8 miljoen dollar uittrekt. "Net als water, zoeken fraude en misdaad de weg van de minste weerstand", zo merkt Wilson op. 
Jan Schrijver
Geplaatst op 14-03-2018

< VorigeVolgende >


Share on: