Oranje auto's: meeste ongevallen, maar minder diefstalgevoelig

In Nederland reden er in 2017 8,3 miljoen personenauto’s rond. Hiervan zijn er 45.000 oranje. Dat is ongeveer 0,5%. De Nederlandse autorijder houdt van de minder opvallende kleuren. Verzekeraar de Vereende gaat daags voor Koningsdag in een nieuwsbrief in op de kleur oranje.

Bijna een op de drie auto’s is grijs. Uit onderzoek van Z24 bleek dat de traditionele kleuren zoals zwart, grijs en blauw onder occasions het vaakst werden aangeboden en dat deze relatief snel in waarde afnemen. Opvallendere kleuren als oranje, rood en geel doen het daarentegen vrij goed. Oranje auto’s zijn het meest waardevast en blijven als enige kleur onder een waardevermindering van 11% per jaar. Het zijn vaak kleinere auto’s die een opvallende kleur hebben. Dat verklaart mogelijk ook waarom populaire kleuren sneller waarde verliezen: kleine auto’s blijven over het algemeen langer waardevast dan grotere auto’s. 

Felle opvallende kleuren zijn makkelijker te zien en daarmee veiliger, is een logische gedachte. Maar uit de cijfers blijkt dat oranje statistisch gezien geen veilige kleur is. Met 6,14 ongevallen per 1.000 auto’s is oranje de kleur met procentueel de meeste ongevallen. "Van de automerken heeft Honda relatief de meeste ongevallen. Dus een oranje Honda is wat dat betreft af te raden", aldus de Vereende.

Felle opvallende kleuren maken een auto wel minder geliefd bij dieven. Autodieven hebben geen enkele belangstelling voor een roze auto. Ook oranje en gele exemplaren laten ze liever staan. Volgens een onderzoek van Ben Vollaard, associate professor aan de Tilburg University, werkt een afwijkende lakkleur net zo goed als een kostbaar antidiefstalsysteem. Autodieven stelen niet zo maar de eerste de beste auto. Ze denken na over de verkoopbaarheid. En die is veel beter bij een auto met een gangbare kleur. Het risico dat een blauwe of zilvergrijze auto wordt gestolen is maar liefst 40% hoger. Onder fietsers is dit al langer bekend. Veel fietsers schilderen hun fiets daarom over in opvallende kleuren.
Jan Schrijver; bron gegevens de Vereende; bron foto: door Daniel Ullrich, Threedots - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=687031
Geplaatst op 26-04-2018


Share on: