Veel advocaten gedaagd vanwege beroepsaansprakelijkheid

AansprakelijkheidsverzekeringZZP.nl heeft onderzoek gedaan naar het beroep dat het vaakst voor de rechtbank gedaagd wordt in verband met een beroepsaansprakelijkheidstelling. Degene die het frequentst voor de rechter dient te verschijnen in verband met beroepsaansprakelijkheid is de advocaat, gevolgd door de notaris en de accountant, zo concludeert genoemde website.

"Dit blijkt uit onderzoek dat wij deden naar de 681 rechtszaken over beroepsaansprakelijkheid die tussen 1994 en maart 2018 op rechtspraak.nl zijn vermeld", aldus een toelichting van dit onderzoekende bedrijf. "Advocaten, notarissen, artsen en adviseurs zijn in de onderzochte periode liefst 382 keer aangeklaagd. Samen is dat al 56% van alle beroepsaansprakelijkheidszaken. In de juridische sector loopt men (ironisch genoeg) het meeste risico op een dagvaarding wegens beroepsaansprakelijkheid." Het aantal rechtszaken per beroepsgroep weergegeven in de grafiek: advocaten 199 keer, notarissen 114 keer, accountants 47 keer, artsen 31 keer, huisartsen 6 keer, assurantietussenpersonen 21 keer, belastingadviseurs 17 keer en (overige) adviseurs 15 keer.

Opgemerkt kan worden, dat het aantal rechtszaken slechts ten dele aangeeft in welke mate uitoefenaren van beroepen aansprakelijk worden gesteld, aangezien veel claims door verzekeraars worden afgewikkeld, zonder dat door partijen de gang naar de rechter wordt gemaakt. 

AansprakelijkheidsverzekeringZZP.nl is een onderdeel van volmachtbedrijf Lancyr. 

 
Jan Schrijver; bron gegevens AansprakelijkheidsverzekeringZZP.nl
Geplaatst op 25-04-2018


Share on: