DEKRA: ruim 44.000 medewerkers en 3,1 miljard euro omzet

De internationale groepsomzet van DEKRA was in 2017 meer dan 3,1 miljard euro (2016 2,9 miljard), zo blijkt uit het jaarverslag 2017. De operationele winst nam toe van 221 tot 236 miljoen euro. Het aantal werknemers is de 44.000 voorbij (2016 39k), waarmee DEKRA aangeeft dat het 'wereldwijd het grootste niet-beursgenoteerde bedrijf is in testen, inspecteren en certificeren'. DEKRA werkt in meer dan vijftig landen.

“Mensen dragen steeds meer verantwoordelijkheid over aan nieuwe technologieën, omdat die zoveel voordelen bieden”, zegt Stefan Kölbl, CEO bij DEKRA. Dat is waarom het bedrijf in 2017 circa 150 miljoen euro geïnvesteerd heeft in het versterken van zijn expertise op het gebied van digital testing. Dat heeft het bedrijf geholpen om voor het veertiende jaar op rij te groeien in omzet. Ook voor 2018 verwacht het bedrijf in omzet te groeien.

Vergaande digitalisering kan grote voordelen bieden. Maar de veiligheid komt door de snelle ontwikkelingen vaker dan eens op de tweede plaats. Kölbl: “We hebben wereldwijd duidelijke regelgeving nodig en grondige testen. Anders speel je niet alleen met de privacy van mensen, maar ook met hun levens.” Zo zijn volgens het bedrijf cyber-security en slimme veiligheidstoepassingen onmisbaar voor connected en automated driving. Daarbij moeten gegevens goed beveiligd zijn. 

Om mensen te beschermen, roept het bedrijf op tot het ontwikkelen van nieuwe veiligheidsstandaarden die tegemoetkomen aan de toenemende connectiviteit en aan cyber-risico’s in slimme producten. De expertorganisatie verwelkomt de cyber-security-wetgeving van de Europese Commissie, maar gelooft ook dat wetgeving rondom de toegang tot voertuiggegevens in de connected car belangrijk is.

In 2017 bouwde DEKRA een internationaal netwerk voor 'connected, automated en electric driving' met locaties in Arnhem (Nederland), Klettwitz (Duitsland), Málaga (Spanje) en Oost-Azië. Onder de services valt onder meer het eCall noodoproepsysteem. De nieuwe testomgeving in Málaga, Spanje, werd geopend in november 2017. Het richt zich op het testen van producten in de vroege ontwikkelingsfase en het testen van vehicle-2-everything (V2X) technologieën. DEKRA’s grootste lab voor autonoom rijden en elektrisch vervoer is sinds begin 2017 gevestigd in Hsinchu, Taiwan. Het speelt een belangrijke rol in het ontginnen van de Aziatische markt voor automotive testen.

Het bedrijf heeft zijn positie verder uitgebreid door verschillende acquisities en samenwerkingen. In 2017 kocht het bedrijf cyber-security expert Epoche & Espri, dat producten test volgens internationaal geaccepteerde IT beveiligingsstandaarden. Cyber-security is nu al een belangrijk aspect waarop slimme producten getest worden. 

DEKRA Automotive versterkte zijn corebusiness met nieuwe keuringsstations in onder meer Portugal, Luxemburg en de Verenigde Staten. Met 26 miljoen voertuigkeuringen per jaar wereldwijd zegt DEKRA marktleider te zijn op dit terrein. DEKRA Automotive wist zijn omzet te vergroten naar 1,2 miljard euro.

De omzet van DEKRA Industrial steeg in 2017 met 5,3% naar bijna 900 miljoen euro. DEKRA kocht onder meer kortsluit- en hoogspanningslab VEIKI-VNL aan in Boedapest, Hongarije. In 2017 stapte DEKRA ook in het testen van energiecentrales met de aankoop van Core Visual Inspection Services in Charlotte, North Carolina. 

Onderdeel DEKRA Personnel groeide in omzet met 24,8% tot 650 miljoen euro.
 
Hier kunt u het volledige jaarverslag 2017 lezen: https://www.dekra.com/en-us/dekra-annual-report/
Jan Schrijver; bron gegevens DEKRA
Geplaatst op 18-05-2018


Share on: