Op de achterbank van auto grootste risico letselschade

Uit Duits onderzoek is gebleken dat passagiers van een auto achterin het meeste kans hebben om letselschade op te lopen. Zo is na analyse gebleken dat na een ongeval op de achterbank letsel 20 procent zwaarder is dan voorin de auto.

Tien procent van de gewonden bevindt zich op de achterbank. Terwijl het percentage van mensen dat zich gemiddeld op een achterbank bevindt veel lager ligt.

Volgens de onderzoekers is de kans op letselschade achterin een auto het hoogst, doordat op de achterbank nog altijd de minste veiligheidsmaatregelen worden getroffen. De onderzoekers laten weten dat autoproducenten hier gedeeltelijk verantwoordelijk voor zijn. Gordels achterin zijn bijvoorbeeld meestal niet in hoogte verstelbaar, waardoor de gordel langs de nek van – met name kleine – passagiers lopen. Veel passagiers dragen daarom de gordel onder de oksel. Echter, uit een crashtest blijkt dat het op deze wijze dragen van een gordel nauwelijks bescherming biedt.

Naast niet-verstelbare gordels, ontbreken ook vaak airbags en gordelspanners. Bovendien dragen mensen achterin soms helemaal geen gordel. Dit is de verantwoordelijkheid van de passagier zelf. Vroeger was het dragen van een gordel achterin niet verplicht. Hierdoor dalen – in geval van bijvoorbeeld een ernstig auto-ongeluk – overlevingskansen aanzienlijk. Of lopen passagiers het risico op (blijvende) letselschade.

Margret Wallaard - bron ASP
Geplaatst op 02-05-2018


Share on: