Polygon herstelt brandschade in verpleeghuis

“Er zit iemand in de rookkamer. Zeker weten!”, klinkt het door de verbindingsgang tussen de twee bouwdelen van Verpleeghuis De Waadwente in Dokkum. Het brandalarm loeit en er komt zichtbaar rook onder de deur van de rookruimte vandaan. Drie aangesnelde medewerkers komen in actie, openen de deur en bevrijden een man in een rolstoel uit zijn penibele situatie.

Ze zien een beginnende brand in de hoek van de ruimte, maar de enorme rookontwikkeling belet ze om het vuur te doven. Iets dat de opgeroepen brandweer even later wel lukt. 

Gelukkig heeft de man geen blijvend letsel opgelopen en lijkt de schade achteraf mee te vallen. Locatiemanager Silvia Boonstra en Facilitair manager Johan Senneker zitten kort na de brand om tafel met Stichting Salvage om de benodigde verzekeringspapieren door te nemen, de aanpak van de gevolgschade te bespreken en om te bekijken hoe de bedrijfsvoering zo snel als mogelijk weer is op te starten. Specialist Polygon wordt ingeschakeld voor het herstel van de brandschade.

Duidelijkheid en rust scheppen voor de gedupeerden
Niet veel later verschijnt Jaap Bron, teamleider van Polygon Groningen ten tonele. "Nadat de brandweer de plek verlaat, zijn wij vaak het eerste aanspreekpunt voor de gedupeerden. Wat ik in de vijftien jaar dat ik dit werk doe, heb gemerkt, is dat de gedupeerden het op prijs stellen om even rustig te zitten en duidelijkheid over de situatie en de gevolgprocedure te krijgen. Ik leg dan ook uit wat wij komen doen, hoe wij te werk gaan en wat ze van ons mogen verwachten. Die duidelijkheid schept rust", aldus Jaap Bron.

Herstelwerkzaamheden
Om de herstelwerkzaamheden in alle veiligheid uit te voeren, werd de verbindingsgang van het verpleegtehuis afgesloten. "De gang wordt vooral gebruikt voor intern transport. Zo worden bijvoorbeeld de voedselkarren van de ene naar de andere kant van het gebouw verplaatst. Gezien de roetschade was dat nu onmogelijk. Niet alleen omdat je met voedsel te maken hebt, maar ook omdat je roetdeeltjes onder je schoenen meeneemt door de rest van het gebouw. Gevolg was dan wel dat de bewoners en het personeel buitenom moesten lopen.", aldus Johan Senneker.

 Jaap Bron: “Samen met Johan Senneker heb ik een duidelijke en realistische planning gemaakt. Hij gaf al in een vroeg stadium het belang van de verbindingsgang aan. Vandaar dat we onze werkzaamheden zo planden, dat de gang zo snel mogelijk weer gebruikt kon worden om bijvoorbeeld de voedselkarren te verplaatsen.”
 
Doormiddel van waterzuigers werd het bluswater verwijderd, daarna werd gestart met het verwijderen en afvoeren van plafondplaten, het schoonmaken van de getroffen opstallen, het reinigen en opslaan van de inboedel en het bouwkundig herstel. “Ruim twee weken zijn we met vier mensen in de weer geweest om deze werkzaamheden uit te voeren. Daarnaast heeft een specialist van de afdeling Technische reconditionering van Polygon enkele computers en kopieerapparaten gereinigd", geeft Jaap Bron aan. Ook werd onderzocht of de roetdeeltjes zich hadden verspreid in de mechanische ventilatie. Daar waar de genomen monsters aantoonden dat ze beroet waren, voerde Polygon eveneens schoonmaakwerkzaamheden uit.

Luisteren en meedenken
Jaap Bron: “Goed luisteren naar de wensen en meedenken met het bedrijfsproces is een belangrijk onderdeel van ons werk. Ook nadat onze werkzaamheden waren afgerond, heb ik nog enkele malen contact opgenomen met Johan Senneker om te vragen naar de situatie in het verpleeghuis. Die extra aandacht werd zeer op prijs gesteld.” De Facilitair Manager blijkt desgevraagd dan ook zeer tevreden over de samenwerking met Polygon. “Het contact met Jaap was goed en zorgde voor duidelijkheid. Ook over de rest van het team ben ik zeer te spreken. Polygon heeft hier goed en vakkundig werk verricht.”

 
http://bit.ly/Polygon_herstelt_waadwente
 
(Advertorial)
Geplaatst op 23-05-2018


Share on: