AFM schept duidelijkheid voor consument over 'vergelijkingssites'

De AFM geeft onder de kop 'hoe betrouwbaar zijn vergelijkingssites?' aan consumenten tips over het gebruik van de zogenoemde vergelijkingssites. Geeft de site persoonlijk advies, is het een site die uitsluitend bemiddelt of is het een advertentiesite?

Op internet staan verschillende vergelijkingssites. Via deze sites kunnen verzekeringen en andere financiële producten (bijvoorbeeld op basis van prijs of productvoorwaarden) met elkaar vergeleken worden. "Het is meestal geen persoonlijk advies; je zult zelf moeten kiezen welk product in de getoonde ranglijst het beste bij jouw situatie past", zo plaatst de toezichthouder de context voor consumenten ten aanzien van de 'vergelijkers'. "Er bestaan wel vergelijkingswebsites die advies (mogen) geven over bepaalde producten, maar de meeste vergelijkingssites mogen dit niet. Zij zijn alleen ‘bemiddelaar’. Dat wil zeggen dat je via hen producten bij een aanbieder kan afsluiten, maar ze geen advies (mogen) geven. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor je productkeuze en koopt een product zonder advies. Dit noemen we ‘execution only’", zo maakt de AFM de consument wijzer over de werking van deze vergelijkingssites. 

De AFM vervolgt: "Als je gebruik maakt van een vergelijkingswebsite, ga dan na hoe de vergelijking tot stand is gekomen.
  • Hoeveel producten en/of aanbieders zijn er meegenomen in de vergelijking? 
  • Hoe is de vergelijking tot stand gekomen? Als dat alleen op basis van prijs gebeurt, zet dan zelf of met hulp van een adviseur, de voorwaarden tegenover elkaar om tot een goede vergelijking te komen. 
  • Een vergelijkingssite moet duidelijk vermelden hoe aanbieders van financiële producten haar belonen. Als een vergelijkingssite een beloning ontvangt, bijvoorbeeld voor de aankoop van een product of dienst via de website of het opnemen van producten in de vergelijking, dan kan het financieel voordelig zijn om deze producten aan te prijzen.

Deze informatie moet in duidelijke taal gemakkelijk vindbaar zijn op de vergelijkingssite."

Vervolgens wordt door de AFM puntsgewijs een aantal tips gegeven.


Afbeelding: als voorbeeld van een vergelijkingssite, een uitsnede uit de homepage van Independer.nl, de vergelijkingssite die tegenwoordig eigendom is van Achmea

Jan Schrijver; bron gegevens AFM
Geplaatst op 27-08-2018

< VorigeVolgende >


Share on: