Code Oranje; hoe 'werkt' schademodel Verbond na droogte?

Vanavond kunnen er in de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland en in het IJsselmeer- en Waddengebied zeer zware windstoten van 80-110 km/u voorkomen uit een west tot noordwestelijke richting. Hiervoor is vanaf ongeveer 18.00 uur Code Oranje van kracht.

Rest van land: Code Geel
Elders komen in de avond zware windstoten van 75-90 km/u voor. Hiervoor is Code Geel van kracht.

Onweer met hagel
Vanmiddag komen er in de (noord)oostelijke helft van het land onweersbuien voor. Daarbij kunnen hagel, windstoten van 60-75 km/u en plaatselijk veel regen in korte tijd voorkomen. Hiervoor is Code Geel van kracht.

Windstoten
​De windstoten zullen in de nacht naar vrijdag het land verlaten, het laatst in het Waddengebied. 

Schadeprognosemodel Verbond
Het is de verwachting dat het weer waarvoor het KNMI waarschuwt, tot schade zal leiden door het gehele land heen. Het is gebruikelijk dat de voorlichters van het Verbond van Verzekeraars daags nadat een storm of anderszins extreem weer over het land is getrokken, door de landelijke media worden gebeld met vragen naar schattingen van schadebedragen. Doorgaans kunnen er vanuit het Verbond daags na een weer-calamiteit al schattingen gegeven worden. Dat gebeurt op basis van een modelmatige berekening waarin de historische gegevens en de gegevens ten aanzien van het weer dat zich heeft voorgedaan, worden ingevoerd. Het is nu echter de vraag of dit model ook weer voldoende betrouwbare uitkomsten zal geven. "We hebben immers te maken met een uitzonderlijke periode van droogte die is voorafgegaan aan het weer dat nu op komst is", zegt Verbonds-woordvoerder Oscar van Elferen. "De droge grond is zo hard dat het water dat valt niet voldoende wordt opgenomen, maar zich daarentegen zal kunnen verplaatsen. Een ander effect van de droogte is dat takken van bomen zwakker zijn, waardoor deze eerder zullen kunnen breken en bijvoorbeeld schade aan auto's en opstal veroorzaken. Regenpijpen en dakgoten zullen door de droogte meer dan normaal vol en verstopt kunnen zijn. Zo'n eerste storm na een lange periode van droogte, zal een andere impact kunnen hebben dan de stormen waarvan wij de data in onze systemen hebben. Ofwel, we moeten gaan ervaren in hoeverre het model werkt nu de beginwaarden duidelijk anders zijn."

Update 10-8
De stormachtige wind die over Nederland trok, lijkt te zijn meegevallen. In sommige plaatsen zijn meldingen over omgewaaide bomen. Er zijn nog geen berichten over letsel. Ook bij het Verbond van Verzekeraars bestaat de 'day after' het idee dat het meegevallen is en is het zo dat de omvang van de schade door het slechte weer te klein is om uitspraken te doen over schadebedragen. 
Jan Schrijver; bron gegevens KNMI, Verbond van Verzekeraars
Geplaatst op 09-08-2018

< VorigeVolgende >


Share on: