Engelse hervorming letselschadebehandeling schuift jaar op

De eerder dit jaar door het Engelse ministerie van justitie aangekondigde hervormingen in de letselschadesector zijn uitgesteld. Naar verwachting worden de hervormingen, die een groot verschil gaan maken in de behandeling van whiplash claims, geïmplementeerd in april 2020, in plaats van april 2019.

In het antwoord op het rapport over de limiet van kleine letselschades van de Select Committee (een parlementaire commissie) stelt de regering dat zij “zich heel goed realiseert dat de voorgestelde aanpak de wijze waarop whiplash claims worden behandeld fundamenteel zal veranderen en dat de bezorgdheid over de toegang tot de rechter moet worden weggenomen.”

De voorgestelde veranderingen omvatten
  • een vast tariefsysteem voor smartengeld bij whiplash claims met met een prognose tot twee jaar
  • een verbod op het aanbieden van een schikking in whiplash claims zonder medisch bewijs
  • een verhoging van de limiet van het traject voor kleine vorderingen (Small Claims Track) voor letselschade in verkeersongevallen naar 5.000 pond
Voor de nieuwe processen is een online platform nodig voor het stadium vóór de gerechtelijke procedure. Uitgebreide gebruikerstests zijn nodig om ervoor te zorgen dat het platform gebruikersvriendelijk is voor alle aanvragers. Het ministerie van justitie zegt dat het “uiterst belangrijk is dat deze hervormingen en de implementatie van het online platform bovenal goed in plaats van snel worden doorgevoerd”.

De regering stelt dat de voorgestelde hervormingen het probleem van de aanhoudend hoge kosten en het grote aantal whiplash claims aanpakt en vast van plan is deze te beheersen en te verlagen. De hervormingen “zorgen ervoor dat mensen met eerlijke claims een evenredige vergoeding voor hun letsel blijven ontvangen”. Wat ook belangrijk is, is dat “de hervormingen lichtvaardig procederen ontmoedigen en beheersen”.

Het online platform is naar verwachting in oktober 2019 klaar voor het op grote schaal testen. Wij houden u van de voortgang en ontwikkelingen op de hoogte.

 
Michael Akerboom, Van Ameyde International; foto door Louise Melchers
Geplaatst op 15-08-2018

< VorigeVolgende >


Share on: