Ruim 3600 hulpvragen campers bij SOS International

Een campervakantie leidt relatief vaak tot pech onderweg. Het aantal hulpaanvragen bij alarmcentrale SOS International is de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd. Dit jaar zal het aantal hulpvragen naar verwachting meer dan verdubbelen tot ruim 3.600.

Het is periode van de ‘zwarte zaterdagen´: de drukste weekeindes op de snelwegen van en naar de zon. Te midden van de duizenden auto’s met vakantiegangers rijden steeds meer campers. Uit recente cijfers van brancheorganisatie Kampeer en Caravan Industrie (KCI) blijkt dat er op 1 juli van dit jaar in ons land meer dan 115.000 geregistreerde kampeerauto’s rondreden. Een forse toename ten opzichte van vijf jaar geleden, toen dat er nog 77.000 waren. 

Een bijkomstigheid daarvan is de stijging van het aantal pechgevallen. Het aantal hulpvragen voor campers bij SOS International is binnen één jaar tijd meer dan verdubbeld tot naar verwachting meer dan 3.600 dit jaar. “Het gaat dan om problemen als schade en diefstal, maar in meer dan tachtig procent draait het om een pechgeval”, legt directeur Marcel van der Meulen van SOS International uit. “Dat houdt in dat er jaarlijks honderden campers stranden langs de Route du Soleil of andere populaire vakantietrajecten. Wij staan deze kampeerautobezitters bij met pechhulp, transport en waar nodig vervangend vervoer.” 

Voor het opvallend hoge aantal pechgevallen zijn verschillende verklaringen. “Oude campers hebben natuurlijk niet altijd de voorzieningen waar we tegenwoordig aan gewend zijn. Je ziet dan ook dat er veel geknutseld wordt. Dat gaat vaak goed, maar kan ook problemen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan een te hoge aslast door het inbouwen van een te grote watertank. Of kortsluiting of andere elektrische problemen, omdat accu’s of dynamo’s het begeven door de inbouw van moderne apparatuur.” 

Een tweede belangrijk aspect is de toename van verhuur van campers. Een nieuwe camper is geen goedkope investering. Daarom kiezen steeds meer campereigenaren ervoor om hun camper te verhuren. Van der Meulen: “De deeleconomie maakt dat relatief eenvoudig: online bemiddelingsplatforms schieten als paddenstoelen uit de grond. Vaak stellen dergelijke platforms als énige eis dat de camper beschikbaar moet zijn. Over onderhoud of veiligheid wordt niet of nauwelijks gesproken.”  “Dergelijke verhuurcampers worden daardoor ineens veel vaker gebruikt. En een privécamper die dan in feite bedrijfsmatig wordt gebruikt, moet óók bedrijfsmatig onderhouden worden. En dat gebeurt in veel gevallen niet. Ook zullen huurders soms net wat minder zuinig met de camper omspringen. Al met al maken campers veel meer kilometers en blijft het onderhoud daarbij achter. Het gevolg: nietsvermoedende huurders denken een goedkope camper te huren, maar stranden vervolgens op de vluchtstrook."

SOS International verzorgt mobiliteitshulp voor kampeerautobezitters in binnen- en buitenland, in samenspraak met onder meer verzekeraars. Daarvoor is er speciale mobiliteitshulp voor campers beschikbaar. “Onze alarmcentrale is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. We regelen pechhulp ter plaatse, reparatie of herstel waar mogelijk en indien nodig transport. Dankzij onze samenwerking met een aantal partners kunnen we camperreizigers snel weer op weg helpen. Indien nodig kan SOS International vaak binnen 24 uur een vervangende camper aanbieden.” 

 
Jan Schrijver; bron gegevens SOS International; bron foto https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Teilintegriertes_WoMo.jpg
Geplaatst op 08-08-2018

< VorigeVolgende >


Share on: