Waarschuwing: hackers gebruiken faxapparaten als 'achterdeur'

Het in Israël gevestigde cyberveiligheid adviesbureau Check Point waarschuwt voor het feit dat hackers het bij bedrijven en organisaties in gebruik zijnde faxapparaat als 'achterdeur' kunnen gebruiken om het systeem van het bedrijf of organisatie binnen te komen.

Wereldwijd worden er 45 miljoen faxapparaten (ook wel genoemd telefacsimile of telefax) door bedrijven en organisaties gebruikt. Deze faxapparaten zijn veelal aangesloten op de netwerken. Het werkt als volgt. De hacker stuurt een afbeeldingsbestand door de telefoonlijn naar het faxnummer of een bestand waarvan het faxapparaat denkt dat het een afbeelding is. In dit bestand zijn kwaadaardige codes verwerkt. Het afbeeldingsbestand wordt door het faxapparaat gedecodeerd en opgeslagen in het geheugen van het faxapparaat. Daarna kan de hacker het faxapparaat overnemen en de kwaadaardige code in het netwerk verspreiden. Faxmachines zijn wereldwijd nog veel in gebruik in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, bij banken en advocaten, sectoren waar veel vertrouwelijke gegevens zijn opgeslagen. 

Er zijn inmiddels leveranciers van apparaten die in verband hiermee een update hebben uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld Hewlett Packard voor zijn veelgebruikte OfficeJet Pro all-in-one fax/printers/scanners. "Veel machines die nog in gebruik zijn, zijn echter te oud om te kunnen updaten", zo waarschuwt Check Point. Als updaten niet mogelijk is, scheidt het faxnetwerk dan van de rest van de netwerken van een bedrijf of organisatie, zo adviseert Check Point.

Foto: een faxapparaat uit 2007, foto door Tumi-1983 - eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2944769
Jan Schrijver; bron gegevens Check Point, www.claimsjournal.com
Geplaatst op 21-08-2018

< VorigeVolgende >


Share on: