Helderheid wenselijk over gebruik (kantoor)spullen

Uitgeverij Rendement heeft een artikel gewijd aan 'stelen van de baas'. Dat blijkt op grote schaal te gebeuren, wordt in het artikel gemeld. Om misverstanden te voorkomen, is het raadzaam voor werkgevers om helder te zijn over het gebruik door werknemers van (kantoor)spullen.

In het artikel wordt een onderzoek van Acties.nl aangehaald. Uit onderzoek onder 1083 werkende Nederlanders bleek dat 55% van de werkende Nederlanders wel eens iets van het werk meegenomen heeft voor privégebruik. Vijftigers blijken bovengemiddeld wel eens iets te gebruiken van de baas (zes op de tien). Ook het indienen van een foute declaratie is een mogelijkheid om als werknemer de werkgever te benadelen. 6% van de ondervraagde Nederlanders geeft aan wel eens een aankoop die voor privédoeleinden is bij de werkgever te declareren. 

Rendement citeert ook TNO dat uit een onderzoek concludeerde dat 'stelen van de baas' bij één op de 55 beëindigde arbeidscontracten de ontslagreden blijkt te zijn.

Rendement: "De redenen om te stelen van de baas lopen uiteen. Waar de één het zich toe-eigenen van een pak papier of een nietmachine domweg niet als diefstal ziet, meent een ander recht op het meegenomen artikel te hebben vanwege het uitblijven van een beloning voor het harde werken of de extra inzet." "Wat mag er dan wel worden meegenomen naar huis? Daarop is het antwoord simpel: niets. Alles wat op de werkvloer aanwezig is, is van de baas. Het mag gebruikt worden op de werkplek voor werkdoeleinden." 

Het is wel mogelijk om met thuiswerkende werknemers afwijkende afspraken te maken. In het geval van thuiswerken door de werknemer, kunnen er ook derden bij het gebruik van de kantoorspullen betrokken zijn (Rendement heeft een checklist 'Afspraken in een thuiswerkovereenkomst' beschikbaar). 

Het artikel van Rendement vindt u via deze link. Het onderzoek van Acties vindt u via deze link.
 
Jan Schrijver; bron gegevens Rendement, Acties.nl
Geplaatst op 11-09-2018

< VorigeVolgende >


Share on: